Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan ve çok sayıda eseri okurla buluşturan Tarık Buğra hem kendi döneminin hem de günümüzün son derece kıymetli edebiyatçılarından biridir. Hayatı boyunca yaptığı çalışmalarla son derece saygın bir yer edinen ve ölümünün üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen adından söz ettiren Tarık Buğra kimdir? Birlikte inceleyelim.
Tarık Buğra kimdir?Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Tarık Buğra, edebiyat dünyasına yaptığı katkılarla tanınır. 2 Eylül 1918 tarihinde Konya’nın Akşehir isimli ilçesinde doğan Buğra, fikirleri ve eserleriyle Türk edebiyatına damgasını vuran bir isim oldu. Tam adı Süleyman Tarık Buğra olan usta yazar; hikaye, roman, tiyatro, oyun ve fıkra gibi çeşitli türlerde eserler verdi, 1991 yılında devlet sanatçısı unvanını aldı. Küçük yaşlardan itibaren edebiyata olan ilgisiyle dikkat çeken Tarık Buğra, eğitim hayatına Akşehir'de başladı ve İstanbul'da devam etti. İstanbul Erkek Lisesi ve ardından Konya Lisesi'nde eğitim gördü. Üniversite yıllarında İstanbul Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi'ne başlayan Buğra, edebiyata olan ilgisi nedeniyle bu alandan ayrıldı. Hukuk ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerine geçiş yaptı. Ancak mezun olmadan bu okullardan ayrıldı. Tarık Buğra, yazarlık kariyerinin yanı sıra muallim muavinliği ve gazetecilik gibi farklı alanlarda da çalışmalarda bulundu. İnandığı değerleri savunan ve doğruları dile getirmekten çekinmeyen bir kişiliğe sahip olmasıyla tanınan usta isim, eserlerinde insan merkezli bir yaklaşım benimsemiştir. Tarık Buğra, sosyal ve tarihi olayları anlatırken insanın iç dünyasını da derinlemesine ele aldı. Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayımlanan Tarık Buğra'nın kitapları da birçok yayınevi tarafından basıldı ve geniş bir okuyucu kitlesi tarafından büyük bir ilgiyle okundu. Hem edebi başarıları hem de toplumsal duyarlılığıyla dikkat çeken Buğra, Türk edebiyatının seçkin kalemlerinden biri olarak hafızalarda yer edindi.
Tarık Buğra ne zaman öldü?1993 yılında beklenmedik bir sağlık sorunu yaşayan Tarık Buğra’ya, yapılan tetkikler sonucunda kanser teşhisi kondu. Tedavi sürecini Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde geçiren yazar, 26 Şubat 1994 tarihinde vefat etti. Son yolculuğuna Karacaahmet Mezarlığı'nda uğurlandı.
Tarık Buğra eserleri nelerdir?Tarık Buğra’nın roman, hikaye, tiyatro, senaryo, fıkra ve makale türlerinde birçok eseri bulunmaktadır. Usta yazarın eserlerinden bazılarının isimleri şu şekildedir:
1948 – Yalnızların Romanı
1950 – Aşk Esirleri
1951 – Tetik Çekildikten Sonra
1951 – Ofsayd
1953 – Sonradan Yaşamak
1953 – İnce Hesaplar
1956 – Abaza Paşa’nın Rüyası
1956 – Şehir Uyurken
1957 – Yanıyor mu Yeşil Köşkün Lâmbası
1958 – Ölü Nokta
1984 – Çolak Salih
1955 – Siyah Kehribar
1963 – Küçük Ağa
1966 – Küçük Ağa Ankara’da
1970 – İbiş’in Rüyası
1978 – Firavun İmanı
1978 – Bir Köşkünüz Var mı?
1979 – Gençliğim Eyvah
1980 – Dönemeçte
1983 – Osmancık
1987 – Yağmur Beklerken
1989 – Dünyanın En Pis Sokağı