Türkiye'nin sorunlarına bir hekim bakışı: Hekimler Siyaset Yapamaz mı?

Kaleme aldığı yeni kitabı ile ülkenin sorunlarına bir hekim gözüyle yaklaşan Dr. Mustafa Torun, siyasetin belirli bir zümrenin elinde olmaması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2024 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2024 17:09

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Mustafa Torun’un yayınlanan "Hekimler Siyaset Yapamaz mı?" isimli yeni kitabı için tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan Na & Kil Sanat Kafe’de düzenlediği söyleşi ve imza günü etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Yazdığı kitap ile siyaseti herkesin yapabileceğine dikkat çekmeye çalıştığını söyleyen Torun, "siyaset belli bir kesimin elinde olmamalı" dedi.

Siyaset hayatın temeli

Hekim olarak siyaset yapmalarının çok doğal olduğunu belirten Torun, siyasetin hekimliğin ve hayatın temelini oluşturduğunu söyledi. Ülkede meydana gelen sorunlar hakkında hekimler olarak konuşmaları gerektiğini aktaran Torun, "Bizlere hekimlerin siyaset yapmamasını söylüyorlar. Bu hayatın doğasına aykırı. Siyaset hayatın temelidir. Siyaset yapma hakkı belirli bir kesimin elinde olmamalı, belirli bir zümreye özel olmamalı. Herkesin hayatını etkileyen bir konuya katılımın genel olması lazım. Zamanında Tabipler Birliğini yargıladılar siyaset yaptıkları gerekçesiyle halbuki hekimliğin temelini de siyaset oluşturur. Ülke olarak önemli sorunlarımız var bunlara bir hekim olarak değinmemek elde değil kitapta da bunlara değindim. Hıfzıssıha Enstitüsünün kapatılmasını, aşı reddinin toplumda yayılması, hekimlere yönelik şiddet ve sağlık sistemi gibi konularda bir hekim olarak konuşmamak hekimliğin temellerine aykırıdır. Her bilinçli ve eğitimli vatandaş sorumluluk alarak toplumsal konular hakkında konuşmalıdır” dedi.

Korteksi çalışan insan istenmiyor

Düzenlediği söyleşide beynin ilkel dürtülerden sorumlu amigdala bölümünden ve düşünme ve algı gibi işlevlerden sorumlu korteksten bahseden Torun, entelektüel insanlarda korteksin gelişmiş olduğunu belirtti. Toplumda amigdalası ile hereket eden insanların istendiğini söyleyen Torun, “Bilirsiniz beyinde amigdala ve korteks isimli bölümler bulunur. Burada amigdala temel dürtülerden sorumluyken korteks öğrenme ve muhakeme gibi faaliyetlerden sorumludur. Amigdala ilkel insanlarda ön pandayken; entelektüellerde, sanatçılarda, siyasetçilerde korteks gelişmiştir. Korteksi çalışan insan alçak gönüllüdür ancak amigdalası ile hareket eden bir insan ile tartışamazsınız. Maalesef şu an korteksi değil amigdalası çalışan insanlar isteniyor. Köy enstitüleri mesela 1954’de kapatıldı oradan sorgulayan, düşünen insanlar yetişirdi yani korteksi çalışan insanlar. Korteksiniz çalışmazsa işin sonu demansa ve Alzheimer’a kadar gider " şeklinde ifadelerde bulundu.