Tam ölçülü damak çatlatan Aşure Tarifi - Aşure nasıl yapılır?

Aşure gününün bu yıl hangi tarihte idrak edileceği belli oldu. Muharrem ayına girince yapılan aşure için vatandaşlar aşure yapımını internetten araştırmaya başladı. İşte aşure yapımında kullanılan malzemeler ve tam kıvamında bir aşure için aşure tarifini sizin için derledik

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2024 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 15:32

Aşure gününün bu yıl 7 Temmuz'da idrak edileceği belli oldu. Muharrem ayına girince yapılan aşure için vatandaşlar aşure yapımını internetten araştırmaya başladı. İşte aşure yapımında kullanılan malzemeler ve tam kıvamında bir aşure için aşure tarifini sizin için derledik. İşte Aşure için malzemeler ve Aşure nasıl yapılır? Aşure Tarifi

Aşure için malzemeler

1,5 su bardağı aşurelik buğday 1,5 su bardağı haşlanmış nohut 1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye 1,5 yemek kaşığı pirinç 2 su bardağı toz şeker 120 gr kuru incir 120 gr kuru üzüm 120 gr kuru kayısı 80 gr fındık içi 1,5 tatlı kaşığı karanfil 4 litre sıcak su 1,5 su bardağı sıcak süt (300 ml) 1,5 çay bardağı su (185 ml) (karanfil için)

Aşure nasıl yapılır? Aşure Tarifi

Aşurelik buğdayları bir gece öncesinden ıslatalım. Ertesi gün buğdayları tencereye alıp üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek 10 dakika kadar kaynatalım. Kaynayan buğdayları ocaktan alıp sarı suyunu süzelim. Buğdayları tekrar tencereye alıp üzerine sıcak su ilave ederek tencerenin kapağını aralıklı kapatalım ve buğdayları 50 dakika kadar haşlayalım.

Ayrı bir sos tenceresine karanfilleri alıp üzerine su ilave ederek kaynatalım. 10 dakika kaynadıktan sonra karanfilin altını kapatarak bir kenarda soğuması için bekletelim.

Haşlanıp şişen buğdayların üzerine haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış nohut ve pirinç ekleyip 15 dakika daha pişirelim. Sonrasında doğranmış kuru kayısı, doğranmış kuru incir, kuru üzüm ve kalan sıcak suyu ilave ederek 10 dakika daha pişirelim.

Kaynattığımız karanfil suyuna fındık içi ve toz şekeri ekleyip karıştıralım. Son olarak sıcak sütü ekleyerek karıştırıp 15 dakika daha pişirelim. Kıvam alan aşurenin altını kapatalım ve kaselere eşit bir şekilde paylaştıralım. Üzerlerini istediğimiz şekilde süsleyerek oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirelim. Soğuyan aşureleri servise hazır hale getirelim.