Yapılan araştırmalar ve arkeolojik çalışmalar, Gümüşhane’de bilinen ilk yerleşimin M.Ö. 3500’lü yıllara dayandığını gösteriyor. Tarih boyunca pek çok medeniyet ve millete ev sahipliği yapan Gümüşhane’nin isminin ortaya çıkışı ise Roma ve Bizans dönemlerine uzanıyor. Bu dönemde Yunanca kökenli argyros (gümüş) ve polis (kent) kelimelerinin birleşimi ile Argyropolis adını alan şehir, süreç içerisinde Gümüşhane olarak anılmaya başlanıyor.
Gümüşhane’de gezilecek 10 yerGümüşhane; eşsiz doğası, yaylaları, köklü tarihi dolayısıyla bünyesinde bulundurduğu yapıları, doğal kaynakları ve Karadeniz’in yemeye doyulamayacak mutfağı ile misafirlerine benzersiz bir gezi fırsatı sunuyor. İşte Gümüşhane’ye gidip de görmeden dönülmemesi gereken 10 yer:
10. Karaca Mağarası
Gümüşhane’nin Torul ilçe sınırları içerisinde yer alan Karaca Mağarası, kentin en fazla turist çeken noktalarından biri. Deniz seviyesinden bin 550 metre yükseklikte konumlanan mağaranın oluşum zamanı ile ilgili kesin bir bilgi ise bulunmuyor. Ziyaretçilerin Karaca Mağara’sını konforlu. Bir şekilde gezebilmesi için, mağara içerisinde bir yürüyüş yolu yer alıyor.
9. Santa Harabeleri
Gümüşhane Dumanlı Köyü’nde yer alan Santa Harabeleri’nin tarihi 1600’lü yıllara uzanıyor. O dönemde burada 9 mahallenin bulunduğu biliniyor. Geçmişte Rum halkının yaşam sürdüğü Santa Harabeleri, bugün Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı statüsüne sahiptir. 300’den fazla yapının bulunduğu Santa Harabeleri’nde, tüm bunlara ek olarak demir ve çelik madenleri de yer alıyor. Eski zamanlarda bu madenler sayesinde bölgede önemli bir ekonomik gelişme sağlandığı biliniyor. Hatta sadece bu nedenle Rum halkı Santa’ya gelmiş, ancak 1923 senesinde yaşanan nüfus mübadelesiyle birlikte bölge boşaltılmıştır.
8. Örümcek Ormanları
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı olan Örümcek Ormanları, doğa aşıklarının favorisi olacak güzellikte. 1998 yılında bakanlık tarafından koruma alanı ilan edilen Örümcek Ormanları, toplamda 2 bin 630 dekarlık bir alana sahip. Tabiat Koruma Alanı olan ormanda, oldukça büyük köknar ağaçları ve ladin ağaçları bulunuyor. Ziyaretçilerine bol miktarda oksijen alma imkanı tanıyan Örümcek Ormanları’nda çok sayıda yürüyüş yolu, akarsu ve şelale yer alıyor. Örümcek Ormanları’ndan yukarı doğru çıkılmaya devam edildiğinde, bulutların üzerindeki konumu ile Güvende Yaylası’na ulaşılıyor.
7. Tomara Şelalesi
Tomara Şelalesı, yalnızca bölgenin değil ülkenin en görkemli şelalelerinden biri olarak kendini gösteriyor. Halk arasında Kırk Gözeler olarak bilinen Tomara Şelalesi, bu ismi şelaleye 40 ayrı kaynaktan dökülen su nedeniyle alıyor. Gümüşhane’nin Şiran ilçesine bağlı Seydibaba Köyü sınırları içerisine yer alan Tomara Şelalesi, 2011 yılında tabiat parkı statüsünü kazanmıştır.
6. Satala (Sadak) Antik Kenti
Kelkit ilçesi Sadak Köyü sınırları içerisinde konumlanan Satala Antik Kenti, yerel halk tarafından Sadan Antik Kenti olarak biliniyor. Tarihi Roma İmparatorluğu dönemine uzanan Satala, bu döenmde Fırat Nehri civarında yer alan sınırın korunması için karakol şehri olarak kuruldu. Bu nedenle bölgede kale surları ve su sarnıcı gibi yapıları görmek mümkün. Günümüzde Satala Antik Kenti’nde arkeolojik çalışmalar yapılmaya devam ediliyor.
5. Artabel Gölleri Tabiat Parkı
İçerisine çok sayıda krater ve buzul gölü bulunan Artabel, 1998 yılında tabiat parkı ilan edildi. Doğal yaşamın en güzel örneklerinden birinin yaşandığı Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nda, birçok bitki ve hayvan türü yaşam sürüyor.
4. Limni Gölü
Gümüşhane’de Zigana Dağı’na yakın bir lokasyonda konumlanan Limni Gölü, yemyeşil doğası ile doğaseverlerin gözdesi haline geliyor. 1999 yılından bu yana mesire yeri olarak ziyaretçilerini ağırlayan Limni Gölü, sarıçam ve ladin ağaçlarının çevrelediği Saronay Yaylası içerisinde yer alıyor.
3. İmera Manastırı
İmera Manastırı, Gümüşhane’de yer alan en eski kiliseler arasında bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı ilan edilen ve korunmaya alınan İmera Manastırı, Yağlıdere Köyü sınırları içerisinde konumlanıyor. Tarihi 1350’li yıllara uzanan manastır, döneminin önde gelen dini merkezlerinden biri olarak tanınıyor.
2. Zigana Dağı Turizm Merkezi
Karadeniz Bölgesi’nin önemli kış turizm noktalarından biri olan Zigana Dağı Turizm Merkezi, Gümüşhane ve Trabzon illerini birbirine bağlıyor. İçerisinde yer alan kayak pistleri ve teleferik sayesinde kayak sporuyla ilgilenen kişilerin uğrak noktası olmayı başarıyor. Kış sporlarının sevilen adreslerinden biri olan Zigana Dağı Turizm Merkezi, yaz döneminde ise yayla olarak kullanılıyor.
Gümüşhane Yağlıdere Köyü içerisinde yer alan Krom Vadisi, 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır. Tarihi açıdan önem arz eden vadi, İpek Yolu üzerinde konumlanıyor. Kemer Köprüsü ile birçok kilise ve şapelin bulunduğu Krom Vadisi’nde Rum halkı zamanından kalma orijinal taş evler ve tarihi değirmen turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Doğu’nun Paris’i Diyarbakır ve taşların dile geldiği şehir Mardin