Dünya Miras Listesi’nde: İzmir

Tarihi liman kentiyle bilinen İzmir’de, UNESCO Dünya Miras listesine ve Dünya Mirası Geçici Listesine giren tarihi yerler nerelerdir?

Haber Giriş Tarihi: 14.07.55710 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.55710 17:03

UNESCO’ya bağlı Dünya Miras Komitesince belirlenen kriterleri karşılama durumları ile mimari, estetik, kültürel, tarihi ve felsefi gibi birçok özellikleri de dikkate alınarak tüm dünya için önemli bir değer bulunan doğal ve kültürel varlıklardır.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde ülkemizde 2020 yılından günümüze kadar kayıtlı 16 kültürel, 2 karma (kültürel ve doğal) olmak üzere toplam 18 adet varlık bulunmaktadır. Dünya Mirası Geçici Listesi’nde ise, Türkiye’de 3 doğal, 78 kültürel ve 2 karma olmak üzere 83 adet varlık bulunuyor. Ege’nin incisi İzmir’de ise Dünya Miras Listesi ve Dünya Mirası Geçici Listesi olmak üzere toplam 7 kültürel varlık bulunuyor. 2 kültürel varlık UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde, 5 kültürel varlık ise Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.  

Daha öncesinde “''Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri'' dosya adıyla geçici listeye kayıtlı varlıklar arasında yer alan ‘Birgi Tarihi Kenti (2012)’, Foça ve Çandarlı Kalaleri (2013)’ ve ‘İzmir Çeşme Kalesi (2020) ilave edilmiştir.

Helenistik Dönem’ den itibaren kesintisiz yerleşim merkezi olan tarihi liman kenti olarak bilinen İzmir, dini yapıları, pasajları, hanları, otellerle donanan ticari merkezi ve kültürlere ait mimari mirasın etkileşim içinde üretildiği süreçleriyle 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklendi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde İzmir’de yer alan alanlar;

BERGAMA ÇOK KATMANLI KÜLTÜREL PEYZAJ ALANI (2014)

Doğu Roma, Helenistik, Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, 9 bileşenden oluşmaktadır. Bunlar; Pergamon (çok katmanlı kent), Kibele Kutsal Alanı,İlyas Tepe,Yığma Tepe, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe Tümülüsleri’dir. Kale Dağı’nın tepesindeki antik Pergamon yerleşimi anıtsal mimarisiyle Helenistik dönem şehir planlamacılığının en iyi örneğini temsil etmektedir.

 

EFES DÜNYA MİRAS ALANI (2015)

Efes Dünya Miras Alanı; dört bileşenden oluşuyor. Dört bileşenden oluşan ve Dünya Miras Listesi alınan ‘Efes’; Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camii, Artemision), Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi’dir.

Antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olan Efes, tarih öncesi dönemden başlayarak çok uzun yıllar boyunca kesintisiz yerleşim görmüş, kültürel ve ticari merkez haline gelmiştir.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir'in gizli kalmış tarihi güzelliği: Keçi Kalesi