Gezmeyi ve keşfetmeyi seviyorsanız bu içeriğimiz tam size göre. İzmir’in gözde tatil beldelerinden biri olan nergis kokulu ilçesi Karaburun, Saprıncık Feneri ile akıllarınıza kazınacak. Güneş enerjisi ile çalışan Sarpıncık Deniz Feneri’ne ulaşmak için neler yapmanız gerektiğini sizler için derledik.
SARPINCIK DENİZ FENERİ’NE NASIL GİDİLİR?
İzmir Karaburun Feneri olarak da bilinen Sarpıncık Feneri’nde 12 mil görünme erişimi olan çakar fener bulunmaktadır. Karaburun merkezinde yer alan Yeni İskele’ den sonra 12 kilometre daha ileri giderek yarımadanın uç noktasından önce Sarpıncık Köyü’ne sonra da tepe noktalara çıkıp en uç noktada tabelalar takip edilerek toprak patika yoldan inişe geçiyorsunuz. Buradan sonra karşınıza çıkan manzarada deniz ve gökyüzü birleşiyor ve 12 metrekarelik kulesi ile Sarpıncık Feneri ve fener evi karşınıza çıkıyor. Burada buram buram burnunuza gelen kekik kokuları eşliğinde denizden 97 metre yükseklikte kendinizi manzaranın romantizmine bırakabilirsiniz.
SARPINCIK DENİZ FENERİ’NİN HİKAYESİ
Tüm yalnızlığın ortasında karanlığı aydınlatan eşsiz bir güzellik Karaburun Sarpıncık Deniz Feneri. Bir hikayesi olmalı diye düşünüyor insan. Kim bilir burada ne eşsiz anlar yaşanmış ve anılara dönüşmüştür.
Mübadele sebebiyle terk edilmiş Karaburun köylerinin yakınında bulunan fenere toprak bir dar yoldan ulaşım sağlanıyor. 1938 yılının ocak ayından bu yana gemilere ışık tutarak rehber olan feneri arkanıza alarak denize baktığınızda sağ tarafta Midilli Adası, sol tarafta ise Sakız Adası sizlerle birlikte oluyor. Gün batımına denk geldiyseniz iki ada arsında kıpkırmızı bir ateş topuyla karşılaşmanız mümkündür. Foça ve Çeşme arasındaki bir burna konumlandırılan Sarpıncık Feneri, özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler için esrarengiz kareler yaratacaktır.
SARPINCIK FENERİ KİM TARAFINDAN YAPILDI?
Ege Denizi’nin en güzel manzaralarından birine sahip olan Karaburun Sarpıncık Feneri, kayalıklar üzerine inşa edilmiş bir yapıdır. İlk deniz feneri inşaat mühendisliğinin babası olarak bilinen Smeaton tarafından Çanakkale’de yapılmıştır. Sematon’un fenerin inşaatı sırasında yeni uygulamalar icat ettiği de söylenmektedir. Sarpıncık Feneri hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız bu eşsiz yapıyı konu olan ve Hindistan Büyükelçisi olarak görev yapan Türk diplomat Fırat Sunel tarafından hazırlanan ‘Sarpıncık Feneri’ isimli kitaba da göz atabilirsiniz. Bu kitap bir gezi yazısı olmaktan ziyade üç kardeşin hikayesini anlatan bir romandır. Kitabı bitirdikten sonra görmek için kendinizi Sarpıncık Deniz Feneri’nin muhteşem manzarasına atmak isteyebilirsiniz. HABER MERKEZİ