Kimlik ve pasaportla vizesiz seyahat: Türkiye’den vizesiz gidebileceğiniz 7 ülkenin listesi

Türkiye'nin birçok ülkede kara listeye dahil olmasıyla, yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin vize başvuruları genellikle olumsuz yanıt alıyor. Ancak, bazı ülkelere vizesiz, yalnızca kimlik ya da pasaportla giriş mümkün. İşte 2024 yılı itibarıyla vizesiz gidilebilecek ülkeler...

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2024 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2024 14:09

Geçmişte daha kolay elde edilebilen vizeler, son yıllarda büyük oranda reddedilmeye başlandı. Siyasi, ekonomik ve göç politikaları gibi faktörlerin bu durumu etkilediği belirtiliyor. Bu sebeple, Türk vatandaşları artık vizesiz seyahat edebileceği destinasyonlara yöneliyor. Halk TV'de yayımlanan habere göre, son dönemdeki olumsuz gelişmeler, başta AB ülkeleri ve ABD olmak üzere birçok ülkenin Türkiye'den çıkmak isteyen vatandaşlarına yönelik kısıtlamalar getirmesine neden oldu. Yazımızda, sadece kimlik ve pasaport kullanarak gidilebilecek 7 ülkeyi derledik. 

VİZESİZ GİDİLEBİLECEK 7 ÜLKE

1. AZERBAYCAN

Azerbaycan, resmi ismiyle Azerbaycan Cumhuriyeti, Kafkasya bölgesinde, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın buluşma noktasında yer alan bir devlettir. Güney Kafkasya'nın en geniş topraklarına sahip olan bu ülke, doğuda Hazar Denizi, kuzeyde Rusya, kuzeybatıda Gürcistan, batıda Ermenistan ve güneyde İran ile komşudur. Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, kuzey ve doğuda Ermenistan, güney ve batıda İran ile çevrilidir ve Türkiye ile sadece 17 kilometrelik bir sınırı bulunmaktadır.

2. GÜRCİSTAN

Gürcistan, Karadeniz’in doğu kıyısında, Güney Kafkasya bölgesinde bulunan bir ülkedir. Eski Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Gürcistan'ın kuzeyde Rusya, doğuda Azerbaycan, güneyde Ermenistan ve güneybatıda Türkiye ile sınırları bulunmaktadır. Batısında ise Karadeniz yer alır. 2011 yılında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 90 güne kadar vizesiz giriş hakkı tanınmıştır. Ancak, vizesiz ülkelerden gelmiyorsanız Gürcistan’a seyahat edenler, Gürcistan’ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Ayrıca, tüm ziyaretçilerin en az 3 ay geçerliliği olan bir pasaport bulundurması gerekmektedir.

3. MOLDOVA

Moldova, resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da Ukrayna ve Romanya'nın arasında yer alan bir ülkedir. Başkenti Kişinev olan Moldova, 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle bağımsızlık ilan etmiştir. Ülkenin içinden Prut ve Dinyester nehirleri geçmektedir. Dinyester Nehri'nin doğu kıyısında, bağımsızlığını tek taraflı ilan eden Transdinyester adlı bölge bulunur. Moldova, kısa süreli ziyaretler için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talep etmeyen ülkeler arasında yer alıyor. Ancak bu düzenleme sadece 90 gün veya daha kısa süreli ziyaretler için geçerlidir; bu sürenin üzerinde kalacak seyahatler için vize alınması gerekmektedir. 90 günü geçmeyen ziyaretlerde, pasaport yerine yeni çipli kimlik kartları ile Moldova'ya giriş yapılabilir.

4. UKRAYNA

Ukrayna, Doğu Avrupa'da yer alan büyük bir ülkedir ve Avrupa kıtasındaki en geniş yüzölçümüne sahip ülkedir. Ukrayna'nın doğusunda ve kuzeydoğusunda Rusya, kuzeyinde Belarus, batısında Polonya ve Slovakya, güneybatısında ise Macaristan, Romanya ve Moldova ile sınırı vardır. Güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunur. Türkiye ve Ukrayna arasında 22 Aralık 2011'de imzalanan anlaşma gereği, umuma mahsus pasaport sahipleri Ukrayna'ya giriş yaptıktan itibaren otuz güne kadar olan seyahatlerde vize almaktan muaf tutulur. Ancak bu süre, 180 gün içinde toplamda 90 günü geçmemelidir. Daha uzun süreli kalışlar, çalışma, aile birleşimi veya eğitim amacıyla yapılacak ziyaretlerde ise vize başvurusu yapılması gerekmektedir.

5. BOSNA HERSEK

Bosna-Hersek, Balkanlar'da yer alan bir ülkedir. Bu ülke kuzeyde, batıda ve güneyde Hırvatistan, doğuda Sırbistan ve güneydoğuda Karadağ ile komşudur. Adriyatik Denizi'ne sadece 20 kilometrelik bir kıyısı bulunan Bosna-Hersek'in kıyı bölgesi Neum şehri etrafındadır. Ülkenin coğrafi yapısı, merkezi ve güney kesimlerinde dağlık, kuzeybatıda tepelik ve kuzeydoğuda ise düz arazilerden oluşur. Başkent Saraybosna, yüksek dağlarla çevrilidir. Bosna bölgesinde karasal iklim etkili olup, yazlar sıcak, kışlar ise soğuk ve karlı geçer. Güneydeki Hersek bölgesinde ise Akdeniz iklimi hakimdir. Bosna-Hersek, doğal kaynaklar bakımından da zengin bir ülkedir. Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki anlaşma gereğince, diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport sahipleri, karşılıklı olarak 180 gün içinde toplamda 90 gün süreyle vize almadan seyahat edebilir veya transit geçiş yapabilirler.

6. SIRBİSTAN

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da Panonya Ovası ve Balkanlar'ın birleşim noktasında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Macaristan, batıda Hırvatistan ve Bosna-Hersek, güneybatıda Karadağ, güneyde Kuzey Makedonya, doğuda ise Romanya ve Bulgaristan ile komşudur. Ülkenin Arnavutluk'la olan sınırı, tartışmalı Kosova bölgesini kapsar. Sırbistan'ın nüfusu yaklaşık 7 milyon olup, başkenti ve en büyük kenti Belgrad'dır. Türk vatandaşlarının Sırbistan'a kısa süreli turistik ziyaretleri için vize alması gerekmez ve bu tür ziyaretlerde seyahat sağlık sigortası yaptırmak zorunlu değildir. Ancak, 90 günden uzun süreli ziyaretlerde vize başvurusu yapılması gerekmektedir.

7. BAHREYN

Bahreyn, resmi adıyla Bahreyn Krallığı, Asya kıtasında, Basra Körfezi'nde bulunan bir ada ülkesidir. Güneydoğusunda Katar, batısında ise Suudi Arabistan ile komşudur. Ülke, toplamda 50 doğal ada ve 33 yapay ada içeren bir takımadadan oluşur. Kuzeybatıda, 25 Kasım 1986'da hizmete giren ve uzunluğu 25 km olan Kral Fahd Köprüsü sayesinde Suudi Arabistan'la kara yolu bağlantısı sağlanmıştır. Maldivler ve Singapur'dan sonra Asya'nın üçüncü en küçük ülkesi olan Bahreyn'in başkenti ve en büyük kenti Manama'dır. Bahreyn Krallığı'na seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, umuma mahsus pasaport sahibi olarak vize almak zorundadır. Bahreyn'e gitmeden önce, vatandaşların 30 gün geçerli e-vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Ancak, iki ülkenin resmi pasaport sahipleri 90 güne kadar karşılıklı olarak vize muafiyeti hakkına sahiptir.