Acil servis başvurularının üçte biri ev kazalarından kaynaklanmakta

Her yıl Eylül ayının ikinci cumartesi günü kutlanan Dünya İlk Yardım Günü hakkında bilgiler veren İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen, ilk yardım bilmenin hayati önemi olduğunu ifade ederek, bu sayede hayatta kalma oranının yüzde 60-70 arasında arttırıldığının dikkatini çekti.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 10:16

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’nca, toplumda ilk yardımın hayat kurtarıcı gücüne dair farkındalık oluşturmak için 2003 yılından beri her yıl Eylül ayının ikinci cumartesi Dünya İlk Yardım Günü olarak kabul ediliyor. Dünya İlk Yardım Günü, ilk yardım eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve toplumun bu konuda bilinçlenmesi için çeşitli etkinliklerle destek görüyor. Her yıl farklı bir tema belirlenmekte ve bu yılın teması ise "Sporlarda İlk Yardım" olarak seçildi.

Altınbaş Üniversitesi İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen de ilk yardımın hayat kurtarıcı önemine vurgu yaparak önemli açıklamalar yaptı. Toplumdaki her bireyin ilk yardım eğitimi alması gerektiğini ifade eden Zehra Yıldız Çevirgen, ilk yardımın, profesyonel sağlık yardımı sağlanana kadar, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız müdahaleler olduğunu açıkladı. İlk yardımın temel hedefinin, kişinin hayati tehlikesini ortadan kaldırmak, yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmesini kolaylaştırmak olduğunu aktaran Çevirgen, "Bir kaza ya da acil durumda doğru ilk yardım müdahalesi, hayat kurtarabilir. İlk yardım, hayatın her alanında gereklidir ve herkes bu konuda bilgi sahibi olmalıdır" diye konuştu.

“Spor yapan herkesin ilk yardım bilgisine sahip olması büyük önem taşır”

Bu yılki Dünya İlk Yardım Günü'nün temasının "Sporlarda İlk Yardım" olduğunu anımsatan Çevirgen, spor esnasında oluşabilecek yaralanmaların, uygun ilk yardım müdahalesiyle ciddi boyutlara varmadan kontrol altına alınabileceğini ifade etti. Çevirgen, "Spor, bedensel ve zihinsel sağlığımız için faydalıdır ancak spor yaparken yeterli ön hazırlık yapılmazsa, sakatlanmalar kaçınılmaz olabilir. Spor yaralanmalarının yüzde 50'sinin kişisel hatalardan kaynaklandığını biliyoruz. Bu nedenle, spor yapan herkesin ilk yardım bilgisine sahip olması büyük önem taşır" şeklinde konuştu.

Ev kazaları gibi durumlarda da ilk yardım bilinci hayat kurtarır

Çevirgen, trafik kazaları, doğal afetler, ani kalp rahatsızlıkları ve ev kazaları gibi durumlarda da ilk yardımın hayati olduğunu açıkladı. Kalp krizi gibi acil durumlarda gerçekleşen doğru ilk yardım müdahalesi ile hayatta kalma oranının yüzde 60-70 gibi önemli bir oranda artabildiğini aktaran Çevirgen, "Denizde boğulma, dumandan zehirlenme, kesici alet yaralanmaları, ev kazaları gibi durumlarda da ilk yardım bilinci hayat kurtarır. Maalesef acil servis başvurularının üçte biri ev kazalarından kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda ilk yardım uygulamaları kaçınılmazdır" diye konuştu.

İlk yardımın gücü, hayatta kalma şansını artırır

Doğru şekilde gerçekleşen ilk yardımın, hayat kurtarabileceği gibi yaralanmaların ciddiyetini azaltabileceğini ve iyileşme sürecini hızlandırabileceğini de ifade eden Zehra Yıldız Çevirgen, "Herkesin ilk yardım eğitimi alması, bu bilinci kazanması hayati önem taşımaktadır. İlk yardımın gücü, hayatta kalma şansını artırır" dedi.