Aksiyete nedir? Kaygı bozukluğu nedir? Nasıl geçer?

'Kötü bir haber alır mıyım? Ailemin başına ya bir şey gelirse? Ya başarısız olursam? Ya hastalanırsam?’ gibi sorularla kendini belli eden yaygın anksiyete (kaygı) bozukluğuna sahip kişilerin bu belirtileri dizginlemekte zorluk çektiği belirtildi

Haber Giriş Tarihi: 19.08.55138 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.55138 10:43
ilksesgazetesi.com

Kaygı aşırı olduğunda iş ve sosyal yaşamı zorlaştırabiliyor. Yoğun, aşırı veya kalıcı endişe halini kontrol etmekte zorlanma, kişinin yakınları tarafından kaygıların anlamsız ve gereğinden fazla olarak görülmesi, her şeyin önce olumsuz tarafını görme gibi belirtileri bulunan yaygın anksiyete bozukluğu duyguları, düşünceleri ve fiziksel durumu etkiliyor.

KAYGI BOZUKLUĞU TEDAVİSİ

Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.

KAYGI BOZUKLUĞU KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Kadınlarda ve yoğun stres altında olanlarda kaygı bozukluğunun daha sık izlendiği görülürken, ilaç ve psikoterapinin yanı sıra düzenli spor kaygı belirtilerinin azalmasına yardımcı oluyor.

Tedavi edilmeyen ve süreğenleşebilen kaygı bozuklukları kişinin hayatında şu sorunların yaşanmasına sebep olabilir:

- Kaygı bozuklukları, kişinin gündelik hayat, iş ve sosyal yaşamında zorlukların artmasına neden olur.

- Kaygı bozukluğu depresyon gibi duygudurum bozukluklarını kolaylaştırabilir.

- Kaygı bozukluğu yaşayan kişilerde gerginlik nedeniyle kas ağrıları, vücut ağrıları, çabuk yorulma gibi belirtiler görülür.

-Kaygı belirtileri nedeniyle odaklanma ve dikkati sürdürmede zorluk yaşanabilir ve kişinin iş performansını olumsuz yönde etkileyebilir.

-Kaygı bozukluklarında hemen her şeyin olumsuzunu düşünme, işlerin hep kötü sonuçlanacağını düşünme, sürekli kötü şeyler olacağına dair tetikte olma hali, başarısızlık hissine, daha kırılgan ve umutsuz olmaya neden olabilir.

-Sosyal yaşamda ortaya çıkan kaygı belirtileri kişilerin arkadaşlık kuramamalarına, sosyal ortama aktif katılamamalarına, çekingenlik ve kaçınmalara sebep olabilir. HABER MERKEZİ