Beyin yiyen amip nedir? Beyin yiyen amip Türkiye'de var mı?

İsrail'de beyin yiyen amip olarak bilinen Naegleria fowleri nedeniyle büyük bir endişe yaşanıyor. Ülkede bu amip yüzünden bir kişinin hayatını kaybetmesi ve bir çocuğun benzer belirtilerle hastaneye kaldırılması üzerine, bu tehlikeli amibin belirtileri tekrar gündeme geldi. Beyin yiyen amip nedir? Beyin yiyen amip Türkiye'de var mı?

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 11:01

İsrail'den gelen son gelişmeler, beyin yiyen amip olarak bilinen Naegleria fowleri'nin belirtileri ve tedavisi hakkında dünya genelinde büyük bir ilgi uyandırdı. Bu amip, burundan insan beynine geçerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. İsrail'de bu sebeple 100'den fazla kişinin sağlık merkezlerine başvurduğu bildirildi. Peki, Beyin yiyen amip nedir? Beyin yiyen amip Türkiye'de var mı? İşte detaylar…

BEYİN YİYEN AMİP NEDİR?

Naegleria fowleri, beyin iltihabına yol açan bir amip türüdür ve halk arasında "beyin yiyen amip" olarak adlandırılır. Bu mikroorganizma, çevresel sıcaklıklara bağlı olarak üç farklı yaşam biçimi geliştirir.

BEYİN YİYEN AMİP TÜRKİYE'DE VAR MI?

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de çeşitli amip türlerinin mevcut olduğunu belirterek, "Güneydoğu'da görülen, bağırsakları etkileyen, bazen kana da geçip organları da etkileyen amip, bizde çok yaygın, özellikle yaz aylarında görülüyor. Ama dünyanın değişik bölgelerinde başka amipler de var. Bu amip de daha çok ABD'de görülen, uzun zamandır bilinen ve daha çok sudan insanlara buluşan bir amip. Beyin dokularını tutuyor, nadir vakalar şeklinde Amerika'da her sene görülüyor" ifadelerini kullanmıştı.

BEYİN YİYEM AMİP NASIL BULAŞIR?

Naegleria fowleri, halk arasında "beyin yiyen amip" olarak bilinir ve genellikle gölet, çamurla kaplı su birikintileri ve yüzme havuzları gibi durgun su kaynaklarından geçiş gösterir.

Bu amip türü, insanlar arasında doğrudan bulaşmaz.

BEYİN YİYEM AMİP TEDAVİSİ VAR MI?

Bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır ve vakaların %97’si ölümle sonuçlanmaktadır. Miltefosin adlı yeni bir ilaç sayesinde iki kişi hayatta kalmayı başarmıştır. Ancak, hastalığın neden olduğu ağır beyin ödemi ile mücadele etmek oldukça güçtür.