Boğmaca hastalığı nedir, belirtileri neler?

2024 yılı itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da artan boğmaca vakaları dikkat çekti. Peki, boğmaca nedir, belirtileri neler?

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 15:01

Covid-19 döneminde azalan boğmaca vakaları, 2024 yılı itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa'da yeniden yükselmeye başlandığı görüldü. Peki, boğmaca nedir, belirtileri neler?

BOĞMACA NEDİR?

Boğmaca, üst solunum yollarını etkileyen akut bir mikrobik hastalık olarak tanımlanır. Bu hastalık, Bordetella pertussis adlı bakterinin vücutta yayılmasıyla birlikte belirtilerini ortaya çıkarır. Tedavi gecikirse, vücudun farklı organlarında kalıcı hasar ve sakatlık meydana gelebilir. Boğmaca, genellikle 2 ila 3 ay veya daha uzun süren öksürük nöbetlerine yol açar ve bebekler ile küçük çocuklarda daha ağır bir şekilde seyreder. Boğmaca nedeniyle hastalanan her 100 bebekten 4'ü hayatını kaybetme riski taşır.

BOĞMACA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boğmaca hastalığı, boğulma hissi uyandıran şiddetli bir öksürükle belirtisini gösterebilir. Ayrıca, bu hastalık nezle ile benzer bazı belirtiler de taşıyabilir.

Boğmaca belirtileri şunlardır:

Tiz sesli, boğulma hissi yaratan güçlü bir öksürük Öksürük krizleri sırasında dudak, dil ve tırnak yataklarının mavileşmesi Burun akıntısı ve tıkanıklığı Gözlerde sulanma veya kızarıklık Sık hapşırma Hafif dereceli ateş Boğazda ağrı Nefes darlığı

BOĞMACA NASIL BULAŞIR?

Boğmaca, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olarak öne çıkar. Bu hastalığın sebebi, bordetella pertussis adı verilen bir bakteridir. Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında, mikrop taşıyan küçük damlacıklar havaya yayılır. Ve damlacıkları soluyan bir kişi, hava yollarına bu bakterinin girmesiyle hastalığa yakalanabilir. Ayrıca, hasta ile yakın mesafede konuşmak veya öpüşmek gibi fiziksel temaslar da enfeksiyonun yayılmasına yol açabilir.

BOĞMACA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Boğmaca hastalığı erken bir zamanda teşhis edilirse, antibiyotik tedavisi öksürük ve diğer semptomların hafifletilmesinde faydalı olabilir. Ayrıca, bu şekilde enfeksiyonun başkalarına yayılma riski de düşer. İlk üç hafta içinde uygulanan antibiyotikler, hastalığın kontrol altına alınmasında oldukça faydalı. Ancak genellikle birçok bireyde teşhis geciktiği için antibiyotik tedavisinin faydası azalır. Boğmaca tedavisi, hastanın yaşı ve enfeksiyonun ne zaman başladığına göre değişiklik gösterir. Eğer hastalık belirtileri 3 haftadan fazla bir süredir devam ediyorsa, yalnızca destekleyici tedavi uygulanır. Bu tedavi kapsamında istirahat, bol sıvı alımı sağlanır ve ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Öksürük giderici ilaçlar ise öksürüğü azaltmada etkili değildir; bu tür ilaçların yan etkileri olabileceğinden küçük çocuklarda kullanılması önerilmez.