Ailelerin yaz tatilinde çocuklarına sorumluluk vermemesi gerektiği düşüncesi yanlış bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor. Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, çocukların yaşına uygun sorumluluklar almasının önemine dikkat çekti. “Yaz tatili olduğu için çocuklara hiçbir sorumluluk vermiyoruz” düşüncesinin, çocukların gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirten Öziç, “Sorumluluklar bardağını mutfağa götürmek, gereksiz yanan ışığı kapamak gibi basit görevler olabilir. Bu tür görevler, çocuğun günlük yaşamda neler yapabileceğini görmesine yardımcı olur” dedi.
Ebeveynlerle Çocuklar Arasında Etkili İletişim YöntemleriÇocuklarla etkili bir iletişim kurmanın önemine de vurgu yapan Uzm. Klnk. Psk. Öziç, ebeveynlerin çocuklarıyla sohbet ederken yargılamadan ve eleştirmeden konuşmaları gerektiğini belirtti. “Sohbet edin, eksik ve yapılmayanları sunmayın. Bunun yerine, çocuğun ilgisini çeken konular hakkında konuşun, anılarınızı paylaşın ve birlikte keyifli aktiviteler planlayın. Ekran süresini sınırlarken, yerine alternatif aktiviteler önerin ve sıkıldıklarında bu duygularını kabul edin. Sıkılmak, yaratıcı keşiflerin ortaya çıkmasını sağlayabilir” şeklinde konuştu.
Yaz Rutini ve Ortak Kararların ÖnemiYaz tatilinde bir rutin belirlemenin önemine değinen Öziç, “Ebeveynler olarak, yaz rutini belirlerken tüm aile üyelerinin ortak fikrini dikkate alın. Çocuğa tüm seçimleri bırakmak yerine, evin otoritesi olarak kararları birlikte alın. Çocukların bazı seçimleri yapabilecek olgunlukta olmadığını unutmayın” dedi.
Sorumluluk Verirken Dikkat Edilmesi GerekenlerÇocuklara yaz tatilinde sorumluluk vermekten kaçınılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını ifade eden Öziç, “Sorumluluk yaşa uygun olmalı ve çocukları yormaktan ziyade, onlara günlük yaşamda neler yapabileceklerini gösterir. Ayrıca, çocukların kitap okumadıkları için eleştirilmeleri yerine, ebeveynlerin kitap okuyarak örnek olmaları gerektiğini vurguladı. ‘Sözle değil, davranışla öğretin’ yaklaşımını benimsedi.
Sevgi ve Zamanın Önemi
Çocuklara sevginin bolca gösterilmesi gerektiğini belirten Öziç, “Çocuklarınıza bol bol sarılın ve sevgilerinizi dile getirin. Sevmediğiniz bir davranış sergilendiğinde, davranışa tepki verin, çocuğunuza değil. Ayrıca, iş yoğunluğunuzda özel zamanlar planlayarak ve ortak öğünlerde birlikte olmaya özen göstererek, ailenizle kaliteli zaman geçirin. Ekransız yemek saatlerine dikkat edin” diye ekledi.