Çocukları olumsuz etkileyen sanal oyunlarla başa çıkabilmenin en etkili yöntemi: İletişim

Sokakta oynanılan oyunların gelişen teknoloji ile geride kaldığı günümüzde bilgisayar oyublarının çocuklar üzerindeki etkisi tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Burada önemli olan ebeveynlerin çocukları ile iletişim halinde olup onları korumasıdır

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2024 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2024 02:00

Son dönemde ülke gündeminde yaşanan olaylar ile birlikte bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkisi artmaya başladı. Aileler ise çocukları için bir hayli endişeli. Roblox'un çocuk istismari gerekçesi ile kapatılması üzerine aileler ne yapmaları gerektiğini sorgulamaya başladı ve uzman yorumlarını dikkatle dinlemeye başladı. Konuyla ilgili Büşra Öztürk Gökce tavsiyelerde bulundu. Çocukların korunması gerektiğini dile getiren Gökce bilgisayar oyunlarının kişinin hayatında ciddi risk oluşturduğunun da altını çizdi.

Sanal oyunlarla başa çıkabilmenin en etkili yöntemi iletişim

Çocukların hayatını ciddi şekilde tetkleyen sanal oyunlarla birlikte ailenin yaşam standartları da alt üst olabilir. Bağımlılığa sebep olan bu oyunlarda yapılan sanal alışverişler ailenin maddi durumunu zedelediği gibi bireysel ilişkileri de olumsuz etkileyebilir. Bu bağlamda çocuk yaptığı sana alışveriş ile gerçeği birbirine karıştırabilir ve alışveriş yapabileceği bir markete gittiğinde sanal da olduğu gibi alışveriş yapma dürtüsüne sahip olabilirler. Böylelikle de ayağını yorganına göre uzat terimi tamamen ortadan kalkabilir. Bu noktada aileler kart bilgilerini telefonlarına entegre etmemelidirler.Oyun dünyasında kazanılan ödüller çocuğunuzu bağımlılığa doğru sürükler. Çocuk gerçek hayatta bu ilgiyi göremediği takdirde oyunlara yönelirler ve sosyalleşme yetilerini kaybedebilirler.

Uyku, obezite....

Çocuklar bağımlı oldukları bu oyunlarla birlikte uykularını aksatabilir ve uykusuz kalabilirler. Uyku düzeni bozulan çocuklarda beraberinde beslenme alışkanlıkları da tehlikeli boyuta ulaşır.Bununla bilrikte duruş bozuklukları da görülebilir.

Sanal - gerçek ayrımı

Çocuklar sanal dünyada oynadıkları oyun ile birlikte gerçeği ayırt edemezler ve soynadığı bir oyunu normal yaşamına da yansıtabilir. Bunun en yakın örneği Eskişehir'de bir çocuğun oynadığı bilgisayar oyunundan etkilenip oyundaki kıyafetleri temin edip 5 kişiyi yaralamasıdır. Çocuk oyuna ne kadar maruz kalırsa o kadar çok kendi hayatına bunu yerleştirebilir. Bu hususta aileler çocukları ile güçlü bir iletişim kurar ise birçok olumsuz durumun önğne geçebilirler. Aileler çocuklarına sınır koyabilmeli, konuşacak bir konu bulabilmelidir. Teknolojik aletleri kullanım konusunda eğer bir çocuğa kısıtlama getirildiyse bu ona uygun bir şekilde ifade edilmelidir.

Birlikte oyun oynayın

Ailelerin çocukları kısıtladığı gibi hangi kanaldan oyun oynamayı gerçekleştiriyorsa o kanalı kontrol etmek gerekmektedir. Örneğin çocuğunuz tablet üzerinden oyun oynuyorsa tablete indirdiği oyunları kontrol etmelisiniz. Çocuklarınızla birlikte oyun oynayıp onları yönlendirebilirsiniz.