Diyetisyen Hande Güngör’den sağlıklı beslenme önerileri

Diyetisyen Hande Güngör, dengeli beslenmenin önemine değinerek, “Her öğünde protein içeren besinler bulundurulmalı.” şeklinde öneride bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2024 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2024 12:42

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, yavaş yemek yemenin, leptin hormonunun düzgün bir şekilde salgılanmasına yardımcı olarak iştahın kontrol edilmesini ve daha sağlıklı bir beslenme düzeni sağlanmasını desteklediğini belirtti. Ayrıca, şehir hayatının yoğun temposunun, özellikle büyük şehirlerdeki bireylerin öğün atlamalarına ve düzenli beslenme alışkanlıklarına zarar vermesine neden olduğunu vurgulayan Güngör, "Bu sebeple de çabuk ulaşılan, yağlı, yüksek kalorili ve doyurmak bir yana, daha çabuk acıktıran besinler tercih ediliyor. Oysa bazı yiyecekler var ki, yenildikten sonra uzun süre midede tokluk hissi oluşturuyor" diye konuştu.

Tokluk için yüksek kalorili besilerin tüketilmesine gerek kalmayacağını söyleyen Hande Güngör, "Her öğünde protein içeren besinler bulundurulmalı. Proteinler hem leptin duyarlılığını artırırken, sindirim süresi daha uzun sürdüğü için ghrelin seviyelerini düşürmede ve kilo vermede etkilidir. Yağsız et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, ayran ve kuru baklagillere öğünlerde yer verilmeli. Yağlı balıklar, zeytinyağı, avokado, ceviz, badem, fındık, keten tohumu, susam, tahin, chia tohumu gibi sağlıklı yağlar tüketilmeli. Böylece omega 3 - omega 6 sağlıklı yağ asitlerinden faydalanarak, mide boşalımı ve tokluk süresini uzatılmış olur. Su tüketimi, kalorisiz, şeker ilavesiz sıvılar tercih edilmeli" ifadelerini kullandı.

SIK SIK ATIŞTIRMA ALIŞKANLIĞINDAN UZAK DURUN

Hande Güngör, öğün saatlerinin planlanmasının da son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, "Tüm besin öğelerini içeren dengeli ve düzenli bir beslenme planı uygulanmalı. Sık sık atıştırma alışkanlığı ve tıkınırcasına yeme davranışlarından uzak durulmalı. Yemek yeme sürenizi uzatarak, daha yavaş yeme alışkanlığı edinilmeli. Yavaş yemek yemek dengeli leptin salınımını destekleyerek iştahı kontrol etmenizi sağlar. Bunun için yeme sürenizi etkileyen faktörleri fark edip, değiştirmeyi ya da iyileştirmeyi hedefleyin" dedi.