Koronavirüsün yeni varyantlarından biri olduğu söylenen ‘Pirola’ vatandaşları tedirgin ederken, Türkiye’deki vaka durumu merak edilmeye başlandı. Yaklaşan kış mevsiminin, söz konusu varyantlar ile birlikte özellikle risk gruplarını tehdit edeceği ön görülüyor. Peki, yeterince test yapılıyor mu? Yeni bir pandemi krizinin yaşanmaması ve kısıtlamaların tekrar yaşamlara dahil olmaması için nelere dikkat edilmeli?
Görüşlerine yer verdiğimiz İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, Sağlık Bakanlığı’nın bilgi paylaşımında şeffaf davranmadığını, bu nedenle yeni varyanta dair son durumun ne olduğunu tam anlamıyla bilemediklerini öne sürdü. Çoğu zaman test yapılmadığını kaydeden Ayhan, “Test yapmazsanız virüsü bulamazsınız, virüsü bulamazsanız varyant analizi yapamazsınız. Zaten yapılmıyor da! Bakanlığın açıklamalarını beklemek dışında başka bir şansımız yok gibi” dedi.
ATIK SULARDA VARYANT ANALİZİ
“Yeni varyanta ilişkin son durum nedir bilmiyoruz” diyen Dr. Yüce Ayhan, “Sağlık Bakanlığı zaten kendi bilgilerini şeffaf bir şekilde paylaşmıyor. İkincisi yoğun aşılama ve enfeksiyon geçirmeye bağlı olarak bağışıklığı bir miktar yüksek bir toplumumuz var. Yeni enfeksiyonların hafif seyrettiğini görüyoruz. Ve bunlar için çoğu zaman test yapılmıyor. Test yapmazsanız virüsü bulamazsınız, virüsü bulamazsanız varyant analizi yapamazsınız. Zaten yapılmıyor da! Bakanlığın açıklamalarını beklemek dışında başka bir şansımız yok gibi… Hastaları tek tek taramak yerinee atık sularda varyant analizi yapılabilir, yeni varyantlar kolayca saptanabilir. Biraz daha pratik bir yöntem olabilir. Bu önerimizin dikkate alınmasını istiyoruz” bilgisini paylaştı.
ÇEŞİTLİLİĞİ ÇOK YÜKSEK BİR VİRÜS
Kovid-19’un 30 civarında mutasyonu olduğunu kaydeden Ayhan, “Çeşitliliği çok yüksek bir virüs. Dünya Sağlık Örgütü’nün eylül başında yayınladığı ilk verilere göre yeryüzünde vaka sayılarında bir artış var, fakat artan vaka sayısı ile doğru orantılı olmayan bir ölüm ve yoğun bakım yatış oranı var. Bu ilk verilere göre yeni vakaların yoğun bakım ihtiyacı veyahut ölüm oranı daha düşük gibi görünüyor. Çok kısa bir sürenin az sayıda bir verisi. O yüzden kesin bir ifade yaratmak doğru değil. Verilerin derlenip, toplanmasını, yeni verilerin bize ne gösterdiğini beklemek en iyisi. Ama ilk izlenim evet, diğer varyantlara göre daha bulaşıcı, fakat yoğun bakım ihtiyacı daha az. Özellikle bağışıklık sistemi düşük hastalar, yaşlılar, kronik solunum yolu enfeksiyonu olan hastalar risk altında olabilirler. Bunlara ilişkin özenli bir çalışma yürütmeye ya da korunmaya devam edilmeli” sözlerine dikkat çekti.
Yeni varyantlarla ilgili çok fazla akademik, bilimsel verinin birikmediğini kaydeden Ayhan, şunları ekledi: “Genetik analiz yapabilecek çok fazla kurum var. Bu anlamda alt yapısı sağlam üniversitelerimiz mevcut. Fakat sadece Sağlık Bakanlığı kurumlarında yani halk sağlığı kurumlarında yapılabiliyor. Bakanlığın bunu yayması, daha çok varyant analizi yapılması, Türkiye’deki varyantların dünyadaki varyantlarla benzerliği bir yana yeni varyantları biz üretiyor muyuz, onu görmemiz gerekiyor.”
KOVİD ASLINDA MEVSİMSEL BİR HASTALIK
Mevsimsel dönüşümün de etken olduğunu belirten Dr. Ayhan, “Güz ve kış mevsiminde solunum yolu enfeksiyonları artacak. Ama doğal seyrinde artacak. Kovid ise aslında mevsimsel bir hastalık halini almaya başladı. Dolayısıyla yine maske, mesafeye özenli davranmak lazım. Şu aşamadaki veriler bir kapanmaya işaret etmiyor. Ama bunlar dediğim gibi çok az sayıda, kısıtlı veri. Bu nedenle toplu ulaşımda, kişisel hijyenimizde dikkatli olmalıyız… Pandemi döneminde neredeyse sıfır grip vakası gördük. Maske kullanımının elbette ki bunda payı çok fazlaydı. Kış için ise şöyle tedirgin olmalıyız, solunum yolu enfeksiyonu olan, risk grubundaki hastalar kritik durumda. Bakanlığın veya hastanelerin test stratejisinde sadece kovidi aramaya yönelik değil, tüm mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarında kovidi aramaya yönelik test stratejisi uygun olacaktır” bilgisini paylaştı.
BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Korona virüsten sonra bu rahatsızlıklarda artış yaşandı!