FMF atağına dair bilgiler yakından incelenmeye devam ediyor. Dün akşam saatlerinde FMF atağı geçiren oyuncu Tuba Ünsal, hızla hastaneye kaldırıldı. Hastane çalışanları ve yapım ekibine teşekkür eden Ünsal, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Son olarak, Mehmed: Fetihler Sultanı dizisinde Mara Hatun karakterine hayat veren Ünsal'ın durumu sevenlerini endişelendirdi. Peki, FMF atağı nedir? FMF atağı belirtileri neler, nasıl olur?
FMF ATAĞI NEDİR?Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde sıkça görülen bir hastalık olan Ailevi Akdeniz Ateşi, Türkiye'de, Kuzey Afrika'da, Ermeniler, Araplar ve Yahudiler arasında yaygındır. Genel olarak FMF olarak bilinen Familial Mediterranean Fever adıyla tanınır.
FMF hastalığı, tekrarlayan ataklarla karakterizedir ve bu ataklar genellikle 3-4 gün sürer. Ataklar sırasında karın zarında iltihaplanma nedeniyle karın ağrısı, göğüs kafesinde ağrı ve batma hissi (plevit-akciğer zarı iltihabı), eklem ağrısı ve şişlik (artrit-eklem iltihabı) gibi belirtiler görülebilir. Bazen deride bacakların ön yüzünde kızarıklık da oluşabilir. Bu şikayetler genellikle tedavi edilmeden 3-4 gün içinde kendiliğinden geçebilir. Ancak tekrarlayan ataklar zamanla vücutta amiloid adı verilen bir proteinin birikmesine neden olabilir. Amiloid, genellikle böbreklerde birikerek kronik böbrek yetmezliğine yol açabilir veya daha az sıklıkla damar duvarlarında birikerek vaskülit oluşumuna neden olabilir.
Hastalığın klinik belirtileri, Pyrin adı verilen bir gendeki mutasyon sonucunda ortaya çıkar. Bu hastalık genetik olarak aktarılır. Hastalığa neden olan iki hastalıklı genin bir araya gelmesi durumunda hastalık ortaya çıkarken, bir hastalık geni taşıyan bireylerde hastalık belirtileri görülmez ve bu bireyler "taşıyıcı" olarak adlandırılır.
Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF), genetik kökenli ve Akdeniz bölgesinde sıkça görülen bir hastalıktır. FMF'nin belirtileri arasında ateşli nöbetler, şiddetli karın ağrısı, eklem ağrısı, göğüs ağrısı ve ishal bulunur. Ateşli nöbetler ani başlar ve genellikle 12 ila 72 saat arasında devam ederken, karın ağrısı özellikle göbek çevresinde keskin bir karakter gösterir. Eklem ağrıları genellikle büyük eklemlerde, özellikle diz ve ayak bileği bölgelerinde hissedilirken, göğüs ağrısı sol tarafta ortaya çıkabilir. İshal ataklar sırasında meydana gelir ve genellikle geçicidir.