Gebelik şekeri hakkında konuşan Uzman Dr. Tutal, gebelik sırasında kan şekeri yüksekliğinin tespit edilmesinin ardından özellikle annede yüksek tansiyon hastalığı riskini artırabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, bebekte yenidoğan döneminde hipoglisemi (şeker düşüklüğü) ve sarılığın tetiklenebileceğini söyledi.
Risk faktörleri olmadan da gebelik şekeri gelişebileceğini vurgulayan Dr. Tutal, gebelik şekeri teşhisinin genellikle 24. ve 28. haftalar arasında yapıldığını ancak doktorunuzun riskli olduğunuzu düşünmesi halinde daha erken aşamalarda testlerin yapılabileceğini belirtti. Özellikle şeker yükleme testi yapılarak bu durumun tespit edilebileceğini ifade etti.
Uzman Dr. Tutal, gebelik şekeri tanısının anne ve bebek üzerindeki olası etkilerini de açıkladı. Bu etkiler arasında bebekte aşırı büyüme, doğum travmalarına maruz kalma riskinin artması, akciğer gelişiminin yetersiz olması ve nefes almakta zorlanma gibi durumların bulunduğunu belirtti. Ayrıca, kan şekeri kontrolsüz olan annelerden doğan bebeklerde doğum sonrası kan şekeri düşüklüğünün yaşanabileceğini ve bu durumun ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.
Son olarak, gebelik şekeri geçiren annelerin yaşam tarzlarında yapacakları sağlıklı değişikliklerin, özellikle beslenme ve egzersiz gibi faktörlerin, ileride şeker hastalığına yakalanma riskini azaltabileceğini belirten Uzman Dr. Tutal, bu hastalığın tedavisinin endokrinoloji ve kadın hastalıkları uzmanları tarafından yapıldığını sözlerine ekledi.