Gelecekteki 10 tehditten biri: Aşı reddi

Doç. Dr. Gonca Keskindemirci, çocukluk çağındaki aşı retlerine dikkat çekerek, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) gelecekteki 10 tehditten birini aşı reddi olarak gördüğünü vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2024 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 15:08

3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla konuşan İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı. Doç. Dr. Gonca Keskindemirci koruyucu sağlık hizmetlerinin ve aşılamanın önemini anlattı.

100 yılda geline modern teknolojinin bir ürünü olan aşılamanın önemini anlatan Keskindermici şöyle konuştu;

"Aşılama en iyi halk sağlığı uygulamalarından birisidir. Aşı önemlidir çünkü çocuğu hastalıktan koruyorsunuz. Aşıyla önlenebilir hastalıklara neden olan mikroorganizmalarla karşılaşmadan çocuklara hastalık varmış gibi bağışıklık sağlayıp koruyarak, hastalıklar oluşmadan ölümlerin önüne geçmiş oluyoruz."

Aşılamanın doğumdan itibaren Hepatit B aşısıyla başladığını belirten Keskindemirci, “Toplumlarda en kırılgan gruplar çocuklar ve yaşlılar olduğu için öncelikli olarak onları korumamız gerekiyor. Çocuklarda özellikle bir yaşında hastalık görülmesi, burada çocuklardaki sekelleri ve ölümleri daha da arttırıyor. Bu yüzden mümkün olan en erken korumayla aşı uygulamalarını yapmamız gerekiyor." Diye konuştu.

Türkiye’de aşılar ücretsiz

Türkiye’de aşıların ücretsiz yapıldığını belirten Keskindemirci,  "Hepatit B, difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, menenjit, pnömokok, Hepatit A, su çiçeği, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşıları gibi 13 farklı antijen/mikroorganizmaya karşı bağışlamayı sağlayan bir programımız mevcut. Türkiye'de aşılama kapsayıcılık hızlarının yükselmesine bağlı olarak aşıyla korunabilir hastalıkların görülmesinde ve ölüm hızında belirgin düşüşler oluyor. Bu konuda ülkemizdeki aşılanma oranları yüksek. Bu konuda Sağlık Bakanlığının çok iyi çalışmaları var. Aşılanma oranlarını yükseltmek için ailelerle görüşülüyor, kararsız ebeveynlerle konuşularak aşılanma konusunda çocuklarının iyilik halinin devamı açısından ortak fikir ve kararla beraber çocuklarını aşılatıyorlar." Dedi.

Türkiye’de aşılama başarısı

Aşılama ile ülkemide artık bazı hastalıkların görülmediğini belirten Keskindermici aşıları aile ve topluma daha iyi anlatmak gerektiğini belirtti.

Keskindermi konulmasına şöyle devam etti;

“Ülkemizde difteri artık görmüyoruz. Hepatit B enfeksiyonu 5 yaşın altında daha öncelerde yüz binde 6,2 görülürken, şu an yüz binde 0,1'lerde görüyoruz. 2000'li yıllarda ülkemizde başarılı bir gebe tetanoz aşılaması sayesinde anne-çocuk tetanozundan arındırılmış ülke olarak ilan edildi. Bunların hepsi aşılamanın başarıdır."

Aşılama olmazsa...

Aşılamanın en kırılgan grubunu çocukların oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Keskindemirci, bir yaş aşılarına dikkat çekti. İlk ilk bir yaşta aşı olunmadığı takdirde menenjit, zatürre, kızamık hastalığının daha fazla görüldüğün belirten Keskindemirci, aşılamanın hastalıkların önüne geçerek ölümleri de engellediğini vurguladı

Aşı reddi toplum sağlığı tehdit ediyor

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) gelecekteki 10 tehditten birini aşı reddi olarak gördüğünü belirten Keskindemirci, Aşı reddinin sağlıksız nesillerin yetişmesine neden olacağını söyledi.

Aşı reddinin sanıldığı kadar fazla olmadığını belirten Keskindemirci "Aşı kararsızları ise konuşmayla, bilimsel kanıtlarla beraber çocukların aşılarını uygulatıyor. Eğer aşılanma oranları, toplumsal bağışıklığı olan bir ülkede düşerse o toplum içinde enfeksiyonları daha fazla görmeye başlarız. Bu durum enfeksiyon yayılımı artıracak ve bu süreçte yine hastalıkları göreceğiz." diye konuştu.

Aşılama toplumu koruyor

Bazı çocuklarda kronik hastalık nedeniyle aşılama yapılamadığını belirten Keskindemirci, aşılamanın aşısız çocukları da koruduğunu şu örnekle açıkladı; "Bağışıklık sistemi genetik olarak yetersiz, zayıf çocuklar var. Bunlara herhangi bir durumda aşı yapamadığınız oluyor. Biz aslında aşılama sayesinde onları da koruyoruz. Toplumu koruyarak enfeksiyon etkenin topluma yayılmasını engelleyerek bu toplumda o enfeksiyonun görülmesini azaltıyoruz, hatta yok ediyoruz."

Anne sütü kadar önemli

Aşı retlerinin toplum sağlığını tehdit ettiğini belirten Keskindemirci, aşı retleri artar ve aşılama oranı düşerse enfeksiyonların baş göstereceğine dikkat çekti. Toplumun en az yüzde 97'sinin aşılanması gerektiğini belirten Keskindemirci, “Sağlıklı çocuk, sağlıklı toplum demek. Bizler çocuk sağlığını koruyan çalışmalar yürütüyoruz. Çocuğun sağlığı için anne sütü ne kadar önemliyse çocuğun sağlığını korumak açısından da aşılanma o kadar önemlidir." dedi.