Tüm dünyada yaygın bir şekilde görülen guatr hastalığı, kadınlarda erkeklere göre 5-10 kat daha fazla karşımıza çıkıyor. Guatr hastalığının kendini daha çok gösterdiği bölgelerde, iyot eksikliğinin olduğu görülüyor. Buna göre iyot eksikliği olan bölgelerde guatr görülme sıklığı oransal olarak yüzde 30’un üzerindeyken, iyot eksikliğinin olmadığı bölgelerde bu oran yüzde 0 ila 5 arasında değişiyor. Guatr ile ilgili tüm bilgilere haberimizin devamında ulaşabilirsiniz.
Guatr nedenleriTiroit bezinin normal büyüklüğünü aşıp anormal bir şekilde büyümesi sonucu kendini gösteren guatr, mutlaka doktor kontörlünde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tiroit bezleri, vücudumuzun boyun bölümünde yer alır. Boynun ön tarafında bulunan tiroitler, şekil olarak kelebeği andırır. Bu organ vücudun sağlıklı işleyişi için son derece önem taşır. Özellikle metabolizma ve beynin işlevselliği açısından sahip olduğu fonksiyonları doğrudan etkiler. Tiroit hormonunun yapım aşamasında iyotun hayati bir yeri bulunur. Eğer yeteri kadar iyot olmazsa, vücudun ihtiyacı olan yeterli tiroit hormonu üretilemez. Bu durum sonucunda da tiroit bezinde normal üstü bir büyüme görülür. Guatrın ortaya çıkmasında en yaygın sebep olan iyot eksikliği gibi, fazla iyot tüketimi de söz konusu hastalığı tetikler. Hashimoto tiroiti adı verilen bir diğer tiroit türündeki bezlerin, bağışıklık sistemi tarafından tahrip edilmesi sonucu da guatr hastalığı ortaya çıkabilir. Çünkü tahribata uğrayan tiroit bezlerinin gerekli miktarda hormonu üretemez. Guatra neden olan bir diğer unsur, hamilelik sürecidir. Hamilelik sürecinde ortaya çıkan HCG isimli hormon, tiroit bezlerinde büyümeye neden olabilir. Nodüllü ve nodülsüz olmak üzere iki farklı şekilde görülen guatr hastalığında, doğru teşhis yalnızca alanında uzman hekim tarafından koyulabilir.
Guatr belirtileriGuatr hastalığına sahip olan her birey, bu hastalığa dair semptomları hissedecek diye bir durum söz konusu değildir. Bu hastalığın belirtilerini yaşayan bir kişinin ise hissedeceği durumlar şu şekilde karşımıza çıkar:
Öksürme
Zor nefes alma
Yutkunma esnasında güçlük yaşama
Boyun bölgesinde şişlik
Guatr tedavisi
Guatr tedavisi yapılırken, hastanın durumu göz önüne alınarak en doğru yöntem seçilir. Guatr hastalığında kullanılan 3 farklı tedavi yöntemi bulunur. Bunlar; ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavidir. Guatr hastası olan bir kişide hormonal açıdan bir eksiklik görülürse, ek olarak hormon ilaçları da tedaviye eklenir. Eğer tam zıttı olarak hormon fazlalığı var ise bu duruma uygun ilaçlar kullanılır ve radyoaktif iyot tedavisine başlanır.