Hamile kalmak isteyen kadınlar için gizli tehlike: Diş eti bakterisi uyarısı

Hatay İskenderun'da görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erdem Turhan, gebelik düşünen kadınları diş eti hastalıklarına neden olan 'Porphyromonas gingivalis' bakterisine karşı uyardı. Dr. Turhan, bu bakterinin gebelik sürecinde ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2024 04:30
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2024 04:30

Günümüzde hızla artan nüfusa rağmen, bazı kadınlar hamile kalma ve gebelik sürecinde sorunlar yaşamaktadır. Hamilelik sürecini olumsuz etkileyen ve pek bilinmeyen faktörlerden biri de diş eti hastalıklarıdır. Op. Dr. Erdem Turhan, özellikle 'Porphyromonas gingivalis' bakterisinin hamilelik sürecine olumsuz etkileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

DİŞ HASTALIKLARI VE GEBELİK

Op. Dr. Turhan, diş hastalıkları ve diş eti problemlerinin hamilelikte düşük riskini artırdığını vurguladı:

"Yapılan çalışmalar, diş hastalığı ve diş eti problemi olan kadınlarda düşük riskinin, yüksek tansiyonla seyreden gebelik riskinin ve gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi riskinin arttığını göstermiştir. Bu doğrultuda, diş hastalıklarının hamile kalmayı zorlaştırıp zorlaştırmadığı konusunda araştırmalar yapılmış ve 2022 yılında yayımlanan çalışmalar diş eti hastalıklarının bu süreci olumsuz etkilediğini ortaya koymuştur."

GEBELİK DÜŞÜNEN KADINLARA TAVSİYELER

Dr. Turhan, gebelik düşünen kadınların ağız sağlığına dikkat etmeleri gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Gebelik arzusu olan kadınlarda diş eti hastalıkları, gebelik sürecini zorlaştırabilir. Periodontal hastalığı olan kadınların gebe kalma şansı, sağlıklı diş eti olanlara göre çok daha düşüktür. Tüp bebek tedavisi gören kadınlarda da diş eti hastalıklarının tedavi sürecini olumsuz etkileyebileceği gözlemlenmiştir. Bu nedenle, hamile kalmayı planlayan kadınlara diş tedavilerini ihmal etmemelerini tavsiye ediyoruz."

Op. Dr. Turhan, ağız sağlığının genel sağlık üzerindeki önemini vurgulayarak, "Gebelik arzusu olan ama gebelik elde edemeyen kadınlarda belirgin bir risk faktörü bulunamıyorsa, diş tedavisi yaptırmalarını öneriyoruz. Bu, hem gebelik sürecini zora sokmamak hem de diğer riskleri azaltmak için önemli bir adımdır," şeklinde konuştu.