Hareketsiz yaşam ve obezite kolon kanseri riskini artırıyor

Ülkemizde en sık rastlanan kanserler arasında bulunan kolon kanserinin tehlikesi gün geçtikçe artış yaşarken İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, “20’li yaşlarda dahi kolon kanserini görmeye başladık. Çok sinsi bir hastalık” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 10:26
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 10:26

Dünyada her yıl 2 milyona, ülkemizde de 20 bin kişiye kanser tanısı konuyor. Bununla beraber hatalı beslenme alışkanlıklarının ve obezitenin gün geçtikçe yaygınlaşması sebebiyle son yıllarda görülme sıklığı 50 yaş altındaki kişilerde giderek artış gösteriyor. Kolon kanseri, düzenli gerçekleştirilen kolonoskopi taramasıyla önlenebiliyor.

“Kolon kanseri tarama programlarını 45’li yaşlara gerilettik”

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, konu hakkında konuştu. Doç Dr. Sümbül, kolon kanseri sebebiyle ölüm sıklığının ülkemizde 3. sırada olduğunu ifade ederek, “Bir bireyin tüm hayatı boyunca kolon kanseri olma riski yüzde 4’lerde. Bu erkeklerde yüzde 25 daha fazla. Kolon kanseriyle ilgili son dönemlerde obezitenin artışı ve beslenme şeklinin bozulmasıyla sıklık artmaya başladı. Biz 50 yaşından itibaren başlattığımız kolon kanseri tarama programlarını 45’li yaşlara gerilettik” dedi.

“Çok sinsi bir hastalıktır”

Kolon kanserinin sinsi bir hastalık olduğunu ifade eden Doç. Dr. Sümbül, “Kolon kanseri erken tanındığı dönemde gerçekten tedavi edilebilen bir hastalık. Kemoterapi ve radyoterapiden faydalanıyoruz. Beslenme alışkanlıklarının bozulması risk faktörü oluşturuyor. Özellikle lifli gıdalardan uzak durulması, işlenmiş gıdaların tüketiminin artması vakaları arttırdı. 20’li yaşlarda dahi kolon kanserini görmeye başladık. Çok sinsi bir hastalıktır. Belirtiler görüldüğü anda hemen hastaneye başvurulmalı” dedi.

Öte yandan İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, vatandaşların spor yapmaları gerektiğini, hareketsiz yaşamdan uzak durulmasını da tavsiye etti.