Zarife Özmen, başlangıçta soğuk algınlığına bağlı öksürük şikayeti yaşadı, ancak daha sonra ani nefes darlığı şikayetinin başlaması üzerine bulunduğu bölgede acil servise başvurdu. Ardından, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine sevk edilen Özmen’e yapılan testler sonucunda, her iki akciğerinin ana atardamarlarını tıkayan ve hayati tehlike oluşturan pıhtı (Masif Akut Pulmoner Emboli) teşhisi konuldu. Pıhtının yoğunluğu göz önüne alındığında, standart kan sulandırıcı tedavilerin yeterli olmayacağı düşünülerek, pıhtıyı eritmek amacıyla ilaç tedavisi planlandı. Ancak, bu ilaçların kanama riski taşıması nedeniyle tedavi sürecinin oldukça yüksek risk içerdiği söylendi.
TEDAVİ 24 SAAT SÜRDÜDr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesinden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kahraman’ın acil durum hakkında verdiği bilgi üzerine, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nde yüksek risk taşıyan ancak etkili bir tedaviye başlanmasına karar verildi. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ersin Çağrı Şimşek ve ekibi, hastayı anjiyoya alarak her iki akciğer ana atardamarına katater yerleştirdi. Ardından, ultrason dalgalarıyla desteklenen düşük dozda güçlü pıhtı eritici ilaç tedavisi uygulandı. EKOS tedavisi 24 saat süresince devam etti.
Tedavi sonrasında yapılan kontrol tomografisinde, pıhtının büyük bir kısmının başarıyla eritildiği görüldü. Yoğun bakım tedavisinin tamamlanmasının ardından hastanın servisteki izlem süreçleri tamamlanarak, sağlık durumu iyi bir şekilde taburcu edildi.
YÖNTEMİ UYGULAYAN MERKEZ SAYISI AZDoç. Dr. Ersin Çağrı Şimşek, katater üzerinden ultrason dalgaları eşliğinde yapılan bu tedavi yönteminin uzun zamandır uygulanan ve etkili bir yöntem olduğunu, ancak bu konuda deneyimli merkezlerin sayısının sınırlı olduğunu ifade etti. Tepecik Hastanesi’nin konumu itibariyle bu tanıyla yoğun başvuruların olduğu bir bölgede hizmet verdiğini söyleyen Doç. Dr. Şimşek, “Kardiyoloji Kliniği olarak birincil olarak kalp krizi hastalarına acil anjiyo yapsak da, akciğer damarına pıhtı atımı (Pulmoner Emboli) ve bu yönteme uygun hastaların tedaviden mahrum kalmamaları için acil ve göğüs hastalıkları hekimleri ile koordineli olarak çalışmaktayız.” ifadelerini kullandı.
YAŞAYACAĞIMA İNANMIYORDUMSağlığına kavuştuğu için mutluluğunu dile getiren Zarife Özmen de “Doktorlarıma minnettarım. Yaşayacağıma inanmıyordum, bana nefes oldular, aldığım nefesi onlara borçluyum. Allah böyle hekimleri başımızdan eksik etmesin” ifadeleriyle başta doktoru olmak üzere tüm ekibe teşekkür etti.