Dünya genelinde kan grupları, sağlık açısından oldukça önemli rol oynar. Ancak, bazı kan grupları çok nadir bulunur ve acil kan ihtiyaçları için gerçek bir mücadele olabilir. Bizde sizler için kan grupları nelerdir? En zor bulunan kan grubu hangisi? Gibi merak ettiğiniz tüm soruları sizler için haberimizde yazdık…
Kan grupları, kandaki antikorlara dayalı olarak belirlenen ve insanların kan özelliklerini sınıflandırmak için kullanılan bir sistemdir. İnsan vücudunda A, B, AB ve 0 olmak üzere dört çeşit kan grubu bulunur. Bunun yanı sıra, Rh faktörü pozitif (+) veya negatif (-) olabilir. Bu üç kriterin kombinasyonuyla 8 farklı kan grubu oluşur. Türkiye'de, bu sistemler genellikle yanyana yazılarak ifade edilir. Örneğin; bir kişinin kanında A tipi varsa ve Rh faktörü negatifse, bu kan A Rh (-) olarak adlandırılır. Türkiye'de, Kızılay verilerine göre en yaygın ve en çok ihtiyaç duyulan grup A Rh (+)’dir. Rh faktörü, kişinin kanındaki antikorların varlığına işaret eder.
KAN GRUPLARININ GÖREVİ NELERDİR?
Kan gruplarının belirlenmesinde rol oynayan A ve B genleri, alyuvar zarlarında bulunan A ve B tipi proteinlerin hangisinin mevcut olacağını belirler. Örneğin, bir kişinin kan grubu A ise, alyuvarlarının zarında sadece A tipi protein bulunur; B ise, yalnızca B tipi protein bulunur. AB grubu ise hem A hem de B tipi proteinlere sahiptir. 0 grubu ise alyuvar zarında hiçbir protein bulundurmaz. Bu proteinlere "aglütinojen" denir ve kan grubunu belirlerler. Ancak vücudunuzun dışından gelen alyuvar hücrelerinin, kendi kan grubunuzdan farklı bir gruba ait olması durumunda sizi koruyan "aglütinin" adı verilen antikorlar da kanda bulunur. Bu antikorlar da aynı şekilde A ve B tipinde olabilirler.
EN ZOR BULUNAN KAN GRUBU NEDİR?
En zor bulunan kan grubu genellikle negatif olanlar olarak bilinir. Dünya genelinde “en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
KAN GRUBU NASIL ÖĞRENİLİR?
Kan grubunu öğrenmenin en kolay yolu, kan testi yaptırmaktır. Kan testi, bir sağlık kuruluşunda veya kan bağışı merkezinde yapılabilir. Sağlık kuruluşlarından veya kan bağış merkezlerinden kan grubunu öğrenmek isteyen kişilerin test sırasında, kolundan bir damla kan alınır ve bunu bir laboratuvara gönderilir. Laboratuvar, kandaki antijenleri ve antikorları inceleyerek kan grubunuzu belirler.
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kızılay’dan, vatandaşlara ‘kan bağışı’ çağrısı