Kanal tedavisi hakkında yanlış bilinenler

Endodonti Uzmanı Dt. Meltem Yılgör, kanal tedavisinin genellikle ağrılı bir işlem olarak algılanması nedeniyle hastaların bu tedaviyi ertelediğini ifade etti. Ancak, yaygın inanışın aksine, kanal tedavisi sırasında hastaların herhangi bir ağrı hissetmediğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2024 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2024 13:54

Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Endodonti Uzmanı Dt. Meltem Yılgör, kanal tedavisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dişte kendiliğinden başlayan ya da geceleri şiddetlenen ve ağrı kesicilere rağmen geçmeyen ağrılar, sıcak-soğuk hassasiyeti veya dişe temasla ortaya çıkan ağrının uzun süre devam etmesi gibi belirtilerle hastaların sıklıkla Endodonti polikliniğine başvurduğunu belirtti. Ayrıca, diş çevresinde ya da diş etinde oluşan şişliklerin de bu başvuruların yaygın nedenleri arasında olduğunu ifade eden Uz. Dt. Meltem Yılgör, “Derin çürükler, daha önceden yapılmış olan dolgular veya kaplamalar altında tekrar eden çürükler,dişlere dolgu veya kaplama yapılması sonrasında hastanın şikâyetlerinin geçmemesi, darbe sonucunda dişlerde oluşan kaplama/kök kırıkları, hastanın çiğneme alışkanlıkları veya diş gıcırdatma gibi fonksiyon dışı hareketler sonucunda diş pulpalarının hasar görmesi, ilerlemiş dişeti hastalıkları veya dişeti operasyonları sonrasında pulpa hasarı, o pulpanın canlılığını kaybettiğinin belirlenmesi, çapraşık dişlerin protetik restorasyonunda kanal tedavisi yapılması gerekebilir” diye ekledi.

HASTA AĞRI HİSSETMEZ

Kanal tedavisinin ortalama bir saat sürdüğünü ve kanal tedavisinin ağrıya sebebiyet vermediğini aksine ağrının giderilmesi için uygulanan bir tedavi olduğunu açıklayan Uz. Dt. Meltem Yılgör, “Kanal tedavisi yapılacak diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur. Tedavi sırasında hasta ağrı hissetmez. Bununla birlikte bazı vakalarda hasta az da olsa rahatsızlık duyabilir. Bu problem yardımcı anesteziler yapılarak kolaylıkla aşılır. Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir. Yine Kanal tedavisi yapılan bir dişin pulpası çıkartılmış olduğundan; soğuk-sıcak gibi dış uyaranlara karşı dişte ağrı oluşması söz konusu değildir. Eğer tedavi öncesinde ilgili dişte ağrı veya iltihap varsa tedaviyi takip eden ilk birkaç günde özellikle çiğneme gibi dişin üzerine baskı gelen durumlarda hafif ağrı hissedilmesi normaldir” diye konuştu.

KANAL TEDAVİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kanal tedavisinden sonra hastanın dikkat etmesi gereken konuların neler olduğuna değinen Meltem Yılgör, “Kanal tedavisi dişte görülen probleme göre, sıklıkla 1-2 seansta tamamlanır. Tedavi sonrası hastanın ilk 2-3 gün dişinde rahatsızlık hissetmesi normaldir. Hasta diş hekimin tavsiyeleri ışığında ağrı kesici kullanabilir. Bazı vakalarda tedaviye destek olarak hastanın antibiyotik kullanması gerekebilir. Hasta tedavi sonrası normal hayatına dönebilir, bununla birlikte dişteki ve bölgedeki uyuşukluk geçmeden herhangi bir yiyecek yememelidir. Buna ek olarak, dişin üst restorasyonu tamamlanmadan sert besinleri çiğnemekten kaçınmalıdır” ifadelerini kullandı.