Kolajen nedir? Kolajen ne işe yarar?

Kolajen, insan vücudunda hücrelerin yüzde 30'unu oluşturarak en çok bulunan proteindir. Kolajen sahip olduğu güçlü liflerle vücuttaki kasları, kemikleri, organları, tendonları, bağları ve cildi bir arada tutan bir işlev görür. Kolajen nedir? Kolajen ne işe yarar? Kolajen faydaları nelerdir? Kolajenle ilgili merak edilenler haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 10:32

Kolajen gençlik dönemine kadar vücut tarafından doğal olarak üretilmektedir. Yaşın ilerlemesi ve dışardan kaynaklı faktörlerin de etkisiyle vücudun kolajen seviyesi zamanla azalmaktadır. Vücudun mihenk taşlarından olan kolajen, 4 tipten oluşur. Vücutta %90 oranında tip 1 kolajen bulunmaktadır. Deri, kemik, fibröz kıkırdak ve diş yapısının kurulmasına yardımcı olur. Tip 2 kolajen eklemlerdeki elastik kıkırdakta yer alır. Tip 3 kolajen, organ, damar yapıları ve kasların temelinde bulunur. Tip 4 ise cilt katmanlarında bulunmaktadır. Kolajen ne işe yarar? Kolajen faydaları nelerdir? Kolajen doğal olarak nasıl alınır? Sorularının cevabı haberin devamında…

Kolajen faydaları nelerdir? Kolajen doğal olarak nasıl alınır?

Vücudun çatısı olarak da bilinen kolajen, cildi elastikiyet ve parlaklık verir, eklem sağlığını destekler ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Kolajen üretiminde C vitamini büyük ölçüde etkilidir. Ayrıca bakır minerali de üretilen kolajenin düzenlenmesinde görev alır. Dokuya gerekli sağlamlığın verilebilmesi için gerekli bağ oluşumlarında bakır minerali etkin bir role sahiptir. Dolayısıyla bakırın yeterli miktarda tüketilmesi gerekir.  Kolajen besinler yoluyla vücuda alınabilmektedir. Kemik suyu, sarımsak, süt ve süt ürünleri, soya ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya ürünleri, kırmızı, mor meyvelerde ve avokado gibi besinler yoluyla vücuda doğal yollardan kolajen almak mümkündür.

Vücutta kolajen eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Vücutta Kolajen eksikliği, vücudun kolajeni tutmaktan sorumlu olan antioksidanlardan yoksun olmasından kaynaklanır. Eksikliği durumunda sağlıklı ve genç cilt görünümü olumsuz etkilenir: Cildin nem dengesinin bozulmasıyla cilt kuruluğu meydana gelir. Cilt üzerinde renk eşitsizlikleri ve solgun cilt görünümü yaşanır. Ciltte oluşan yaralanma, kesik, yanık gibi durumlarda iyileşme süreci yavaşlamaya başlar. Çizgi, kırışıklık, sarkma ve kaz ayağı oluşumu gözlemlenir. Kıkırdak, eklem, bağ doku sağlığı olumsuz etkilenir: Kas kütlesi azalır ve kemik yapısı güçsüzleşir. Hareket sırasında eklem ağrıları gözlemlenir. Kıkırdak dokuda yıpranma ve dejenerasyon oluşur. Spor yaralanması, burkulma, kırık gibi durumlarda iyileşme süreci yavaşlar. Saç, tırnak sağlığı olumsuz etkilenir: Saç yavaş uzar. Saç kökleri zarar görmesine bağlı olarak saç dökülmesi gözlemlenir. Tırnak yapısının güçsüzleşmesine bağlı olarak tırnaklarda kırılma ve soyulma meydana gelir. Vücutta ciddi miktarda bulunan kolajenin eksik olduğu durumlarda vücutta bazı hastalıklar meydana gelebilir. Bu hastalıklar arasında osteogenezis imperfekta, birçok kondrodisplazi ve Ehlers-Danlos sendromunun çeşitli alt tipleri, Alport sendromu, arteriyel anevrizmalar, Bethlem miyopatisi, epidermoliz bullosa'nın belirli alt tipleri, Knobloch sendromu ve bazı osteoporoz vakaları, osteoartroz ve intervertebral disk hastalığı bulunur. sHastalığa bağlı olarak farklı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Vücut ağrıları, eklem ağrısı, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, ateş, vücut ağrıları ve deri döküntüsü gibi belirtiler bunlardan bazılarıdır.