21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde ‘Alzheimer Hastalığını Tanımak’ adlı panel düzenlendi. İEÜ Medical Point Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci ve Dr. Öğr. Görevlisi Gülce Coşku Yılmaz Çakan’ın konuşmacı olduğu panelde, Alzheimer Hastalığı Nedir?, Alzheimer Derneği Hastalarımıza Nasıl Destek Olmaktadır?, Alzheimer Hastalığı Güncel Tedavisi ve Yeni Gelecek İlaçlar ve Alzheimer Hastalığından Korunabilir Miyiz? başlıkları tartışıldı. Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Sevnaz Şahin, hastalığı tanımlayarak, derneğin faaliyetlerini aktardı. Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Koordinatörü Belgin Karavaş da Karşıyaka Belediyesi Gündüz Yaşam Merkezi’nden söz etti. Yapılan panele Türkiye Alzheimer Derneği’nden ve Karşıyaka Belediyesi Gündüz Yaşam Merkezi’nden katılımcılar katıldı. İEÜ Medical Point Hastanesi Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Ahmet Memiş, “Alzheimer hastalığı çok önemli bir hastalık. Bu hastalığa dikkat çekerek, farkındalık oluşturmak için düzenlenen bu panel çok kıymetli. Tüm katılımcılara çok teşekkür ederim.” diye konuştu.
Şu anda yapmamız gereken bilinçlenmek ve erken tanı koymakProf. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci de, “Alzheimer hastalığı ile ilgili piyasaya çıkması beklenen ilaçlar mevcut. Bu gelişmeler, yıllardır 'tedavisi yok' dediğimiz bir hastalık için umut verici. Şu anda yapmamız gereken, hastalığı geciktirmek ve engellemek için bilinçlenmek ve erken tanı koymak.” dedi.
Alzheimer hastalığının demansa ilerleme riski yüzde 45’e varan oranda azaltılabiliyorDr. Öğr. Görevlisi Gülce Coşku Yılmaz Çakan da, Alzheimer hastalığından korunmanın yöntemlerinden söz etti. Çakan, “Kişinin sosyal hayatı, beslenme düzeni ve yaşam alışkanlıkları bu hastalığı doğrudan etkiliyor. Sosyal olarak aktif bir yaşam sürmek, dengeli beslenmek, zihinsel aktivitelerle meşgul olmak ve spor yapmak, Alzheimer riskini önemli ölçüde azaltıyor. Özellikle Akdeniz diyeti gibi sağlıklı beslenme modelleri, beynin korunmasında etkili. Ayrıca sigara ve alkol tüketiminin azaltılması, kaliteli uyku düzeni de bu süreçte kritik bir rol oynuyor. Değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrolüyle Alzheimer hastalığının demansa ilerleme riski yüzde 45’e varan oranda azaltılabiliyor.” şeklinde konuştu. Bununla beraber hastanenin lobisinde kurulan farkındalık standında hastalara ve hasta yakınlarına hastalık ile ilgili broşür ve sticker dağıtıldı.