Menopozun ilk belirtileri nelerdir? İşte menopozun ilk belirtileri…

Menopoz sürecinde sağlık sorunları ve önlemler hakkında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Elifnur Özak uyardı. Menopozun türleri, belirtileri ve alınabilecek önlemler açıklandı

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2024 02:30
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 02:30

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Elifnur Özak, menopoz sürecinde kadınları bekleyen sağlık sorunları ve alınabilecek önlemler hakkında uyardı. Kadınların bu döneme bilgili ve bilinçli girmesinin önemine dikkat çeken Dr. Özak, “Menopoz döneminde görülen sorunları azaltmak için yapılabilecek şeyler var. Örneğin, her gün 30 dakika tempolu yürüyüş yapmak metabolizmayı hızlandırır, hem sıcak basmalarına hem kilo alımına karşı yardımcı olur” dedi.

Menopoz: Doğal Bir Süreç

Dr. Özak, üreme yeteneğinin son bulmasıyla başlayan menopoz sürecinin, çocukluk çağı ve ergenlik gibi hayatın olağan döngüsünün bir parçası olduğunu belirtti. Menopozun, doğumdan itibaren kadınlarda yaş ilerledikçe yumurtalıklardaki yumurta miktarının azalmasıyla başladığını söyledi. Türkiye’de ortalama menopoz yaşının 46-48 arasında olduğunu kaydeden Dr. Özak, menopozun genellikle bir anda değil, premenopoz olarak adlandırılan bir süreçle başladığını açıkladı. Bu süreçte adet döngüsü düzensizleşir ve zamanla tamamen kesilir.

Menopozun Türleri ve Belirtileri

Menopozun oluşum biçimine göre farklı şekillerde görülebileceğini ifade eden Dr. Özak, doğal menopoz, erken menopoz (40 yaşından önce), cerrahi menopoz (ameliyat ile yumurtalıkların alınması) ve kanser tedavisine bağlı menopoz gibi türlerin olduğunu belirtti. Menopoz döneminde sık görülen rahatsızlıkları ise adet düzensizlikleri, sıcak basmaları, sık sık terleme, uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik, unutkanlık, dikkatsizlik, yorgunluk ve cinsel istekte azalma olarak sıraladı.

Menopozla birlikte azalan östrojen hormonu nedeniyle sık idrara çıkma, dış genital organlarda kuruluk ve kaşıntı, ağrılı cinsel birliktelik, rahim sarkması, idrar kaçırma, idrar kesesinde sarkma ve kabızlık gibi semptomların görülebileceğini belirten Dr. Özak, menopoz sonrası vücutta saç ve kıl miktarının azalabileceğini, çene ve dudak üstünde kalın tüylerin çıkabileceğini söyledi. Ayrıca, menopozla birlikte kalp hastalıklarına yakalanma riskinin arttığını, kolesterolün yükseldiğini, yüksek tansiyon ve damar sertliği gibi sorunların ortaya çıkabileceğini, osteoporoz yani kemik erimesi riskinin de yükseldiğini vurguladı.

Öneriler ve Alınabilecek Önlemler

Dr. Özak, menopoz döneminde görülen sorunları azaltmak için şu önerilerde bulundu:

Uyku Düzeni: Günde en az 6-8 saat uyunmalıdır.

Giysi Seçimi: Sık görülen sıcak basmalarına karşı kat kat ve ince kıyafetler giyilerek sıcaklık hissine göre giysiler ayarlanabilir. Sık sık ılık duş almak da faydalıdır.

Beslenme: Baharatlı gıda ve çay-kahve tüketimini sınırlandırmak, sigara ve alkolden uzak durmak önemlidir.

Egzersiz: Her gün 30 dakikalık tempolu yürüyüş yapmak metabolizmayı hızlandırır ve kilo alımını engeller.

Kalsiyum Tüketimi: Kemik erimesinden korunmak için süt, yoğurt ve peynir tüketimi artırılmalı ve düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Tıbbi Destek: Şikayetler devam ederse, hekimin uygun gördüğü şekilde hormon replasman tedavileri ile destek alınabilir.

Düzenli Kontroller: Menopoz ve sonrasında hiçbir şikayet olmasa bile her yıl düzenli jinekoloji kontrolleri ihmal edilmemelidir.