Muayene süreleri indi tetkik sayıları patladı

Muayene sürelerinin 10 dakikaya inmesi tetkik sayılarında patlamaya neden oldu. Doktorlar muayene süresinde tanıyı hızlıca yapabilmek için hastalardan çok fazla tetkik istemek zorunda kalıyor

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2024 08:36
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2024 08:36

SEMİ TEKTAŞ-ÖZEL HABER- Türkiye bir süredir ‘Sağlıkta Dönüşüm’ projesini tartışıyor. Doktorların üzerine yük olmaya devam eden proje, sağlık çevrelerinde tepkiyle karşılanıyor. Özelikle muayene sürelerinin kısalığı doktorlardan alınan verimi düşürüyor. Bunun sonucunda da birçok olumsuz durum ortaya çıkıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca muayene sürelerinin 10 dakika olarak sınırlandığını söylese de bazı hastanelerde bu sürenin 3 dakikaya kadar indiği iddia ediliyor. Sağlık çevrelerinde 10 dakikalık sürede doktorun fiziki muayene, hastayı dinlemesi ve çözüm üretmesi imkânsız olarak görülüyor. Bu durumun sonucunda da tetkik sayılarında ciddi yükselişler olduğu belirtiliyor. MR ve tomografi Avrupa ile kıyaslanamayacak derecede artışın olduğunu söyleyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 2 No’lu Şube Eş Başkanı Başak Edge Gürkan, sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında bu durumun şirketlere para kazandırma yöntemi olduğunu ifade etti.

EN AZ 15-20 DAKİKA

Hastanelerde randevu krizi yaşandığını belirten Edge Gürkan, minimum muayene süresinin 15-20 dakika olması gerektiğinin altını çiziyor. Edge Gürkan, “Şu anda hastanenler de büyük bir randevu krizi yaşanıyor. İnsanlar randevu bulamıyorlar. Özellikle bazı spesifik bölümler için asla ve asla randevu bulunamıyor. Bakanlık şimdi bu randevu krizini çözmek adına muayene sürelerini kısalttıkça kısalttı. Buna karşılık olarak ta verilen hizmetin kalitesi düşüyor. Bir hekimin hastayı muayene edebileceği bir süre 3-5 dakika değil. Aynı zamanda bu durum tedavi hizmetinin kalitesini düşürüyor. Hekimi ilgilendiren bir durum da yok. Hekime de bu kadar süre içinde bu kadar hasta bakacaksın diyorlar. Hekim ancak o süre içinde sanırım sadece hastanın yüzüne bakabilir. Standart muayene süresi 15-20 dakikadan aşağı olamaz. Hekimin hastanın şikayetini dinlemesi, ondan sonra fiziki muayeneye başlaması bu aşamaları düşündüğümüzde minimum muayene süresi 15-20 dakika olmak zorunda aslında. Bu süre bazı bölümler için bu daha uzunda olabiliyor” diye konuştu.

MR VE TOMOGRAFİ PATLAMASI

Muayene sürelerinin kısa olmasından dolayı MR ve tomografi tetkik sayılarında çok ciddi artışların olduğunu söyleyen Edge Gürkan, “Muayene süreleri kısaldıkça hekim fiziki muayeneyi yapamıyor. Çok hızlı hastaya bakıp diğer hastayı almak zorunda kalıyor. Bu da aynı zamanda gereksiz tetkik sayısını arttıran olay olarak karşımıza çıkıyor. Sağlıkta dönüşüm projesi tam olarak budur.  Sağlık sistemi kâr-zarar üstüne kuruluyor. Hekim, muayene süresinde hızlıca sonuca varabilmek için çok fazla tetkik istemek mecburiyetinde kalıyor. Bu tetkiklerin aslında bir kısmı süre yetersizliğinden kaynaklı isteniyor. Hekim hastayı yeterli dinleyerek muayene edemediği için. Atölye hastanelerin MR ve tomografi hizmeti taşeron firmadan alınıyor. Büyük hastanelerin de büyük bir kısmında böyle. Beyin cerrahisi, ortopedi gibi daha fiziki muayene dayalı bölümlerde, muayene süresi yeterli olmadığı için MR ve tomografi sayılarında Avrupa’yla kıyaslanamayacak düzeyde ciddi bir artış var. Bir taraftan sağlıkta dönüşüm projesi dediğimiz şey tam olarak da böyle bir şey. Bir taraftan hastanın muayene süresini kısaltıyor ama bir taraftan da görüntüleme şirketlerine para kazandırmanın da bir aracı olarak kullanıyor” diyerek sözlerini noktaladı.