Obezite bir bir hastalıktır hatta hastalıkların anasıdır

Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Musluh Hakseven, “Obezite bir hastalık mıdır diye düşünürsek evet, bir hastalıktır hatta hastalıkların anasıdır” şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2024 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2024 10:29

Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Musluh Hakseven, obezitenin tetiklediği sağlık sorunlarının çok fazla olduğunu, vücutta artan yağ dokusu ile beraber kişilerde pek çok sağlık sorunu çıktığını aktardı. Obezitenin temelinde hormonal bozukluklar, genetik hastalıkların tetiklenmesi, psikolojik rahatsızlıklar, aşırı yemek yeme isteği, hareketsiz yaşam biçimi, sağlıksız beslenme gözlemlenmekte olduğunu ifade eden Dr. Hakseven, obezite şikayetiyle gelen hastalarda ilk etapta fazla kilo alımına bağlı gelişebilen rahatsızlıklara bakıldığını aktardı.

Obezite bir hastalıktır hatta hastalıkların anasıdır

Obez kişilerde solunum sıkıntıları, horlama, diyabet, uyku apnesi, hormonal bozukluklar, kardiyak hastalıklar, hipertansiyon, hareket sistemi sorunları ve özellikle diz problemleri olduğuna vurgu yapan Dr. Hakseven, “Ameliyat sonrası bu hastalıklarda ciddi gerileme olmakta, çoğunlukla uyku problemleri, solunumsal sıkıntılar, hipertansiyon ve insülin direnci ortadan kalmaktadır. Obezite bir hastalık mıdır diye düşünürsek, evet bir hastalıktır hatta hastalıkların anasıdır” şeklinde konuştu.

''Spor hayatımızın bir parçası olmaktadır ve olmalıdır''

Dr. Hakseven, “Obezite için cerrahi kararı alındıktan sonra eski hayat alışkanlıkları geride bırakılmaktadır. Cerrahi yeni yaşamımız için tabiri caizse milat olarak kabul edilmelidir. Cerrahi sürecinden sonra spor hayatımızın bir parçası olmaktadır ve olmalıdır. Yaklaşık 1 yıl boyunca her adımda takip ettiğimiz hastalarda değişimlere şahit olmaktayız. Düzenli ve diyetisyen kontrolündeki bir beslenme ve iyi ve devamlı bir spor ile vücut fazla kilolardan kurtulurken form tutmakta ve yeni yaşam tarzı oturmaktadır. Şeker gibi küçük kütlede yüksek kalorili besinlerden uzak durulmalıdır” dedi.