Onaylı Randevu Sistemi dertlere deva olamadı!

Onaylı Randevu Sistemi, MHRS’ye çözüm olamazken şikâyet oranları yüzde 165 arttı. CHP, hastaların özel hastanelere mahkûm edildiğini belirtirken; SES, “Sistemdeki çıkmazı çözebilecek bir yöntem değil” dedi

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2024 09:33
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2024 09:33

SEMİ TEKTAŞ-ÖZEL HABER- Sağlık Bakanlığının hastane randevularında rahatlama yaşanması için faaliyete geçirdiği ‘Onaylı Randevu Sistemi’ ilk 19 günde dertlere deva olamadı. Şikayetvar adlı internet sitesinde MHRS randevu sistemi eleştiri yağmuruna tutuldu. Hastalar randevu bulmada sıkıntı yaşarken şikâyet oranları yüzde 165 oranında arttı. Sağlık çevrelerinin de çok eleştirdiği sistem 13 Mayıs’ta yürürlüğe girdi. Yeni uygulamayla, randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00’ye kadar hastaların randevusuna onay vermesi veya gelemeyeceğini sisteme bildirmesi gerekecek. Onay işlemi de randevu alınan kanallar üzerinden yapılabiliyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 2 Nolu Şube Eş Başkanı Barış Edge Gürkan, ‘Onaylı Randevu Sistemi’, “Sistemdeki çıkmazı çözebilecek bir yöntem değildi” derken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sağlık İşlerinden Sorumlu İzmir İl Başkan Yardımcısı Seher Akdeniz ise “Türkiye’de sağlık hizmetine erişimin ilk aşaması olan randevu almak bile, artık, sorun haline gelmiştir” diye konuştu.

ÇÖZÜM OLMADI            

Randevusuna gelemeyen hasta oranın düşük olması nedeniyle randevu krizine bu uygulamanın çözüm olamayacağını belirten Edge Gürkan, “MHRS randevusuna gelmeyenlere yönelik çözüm olması için böyle bir sistem geliştirildi. MHRS randevusuna gelmeyenler vardı.  Önce 15 gün kısıtı koydular. Randevusuna gelmeyen hasta aynı bölümden 15 gün boyunca randevu alamıyor. Randevu engellemede çözüm olamayınca ‘Onaylı Randevu Sistemi’ne geçtiler. Ama bu da sistemdeki çıkmazı çözebilecek bir yöntem değildi. Yeni karar zaten çözüm olabilecek bir durum değildi. En azından MHRS randevularında biraz daha rahatlatılabilir mi? Randevu bulunabilir mi denildi ama çözüm olamadı. Çünkü randevusuna gelmeyen hastaların yüzdesi yüzde 50 dolaylarında değil. Çok daha düşük bir orandı. Bu da doğal olarak çözüm olmadı” diye konuştu.

EŞİTLİKÇİ HİZMET ANLAYIŞINA TERS

Sağlıkta Dönüşüm Programını eleştiren Akdeniz, hastaların özel hastanelere mahkûm edildiğini belirtti. Akdeniz, “Sağlık, sadece bir hizmet alanı değil; aynı zamanda da pek çok insanın kaliteli çözümlere erişebilmesidir. Devlet hastanelerindeki durumun içler acısı olduğu, doktorlarımıza randevu süresi kısıtlaması getirildiğinde zaten ayan beyan ortaya çıkmıştır. Görüldüğü üzere Türkiye’de sağlık hizmetine erişimin ilk aşaması olan randevu almak bile, artık, sorun haline gelmiştir. Bu nedenle özel hastanelere resmen mahkûm edilmiş olan yurttaşlarımız, sağlık sektörünün nereye gittiği belli olmayan bir düzen içerisinde, parası olduğu sürece hizmete ulaşabilmektedir. Kaldı ki, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile ticarileştirilmiş ve ticari bir meta haline getirilmiş olan sağlık, artık devletin yurttaşlara sağlaması gereken tamamen ücretsiz bir hizmet olmaktan çıkmış, eşitlikçi hizmet anlayışına ters işler bir hale dönüşmüştür” değerlendirmesinde bulundu.

SAĞLIKTA SİSTEMSİZLİK

Onaylı Randevu Sistemi’nin yeni sorunlar ortaya çıkaracağını söyleyen Akdeniz, “Ekonominin ne hâlde olduğu ortada iken, sağlıkta sistemsizlik, her şeyi daha da zorlaştırmaktadır. Her şeyin başı sağlık diyerek kendimizi avuttuğumuz bu günlerde insan sağlığı bu kadar kolay olmamalı, hatta daha açık ifadeyle, 5 dakikaya sığdırılmamalıdır! Hala okuma yazması olmayan ya da dijital okuryazarlığı düşük olan yurttaşlarımızın varlığı, Onaylı Randevu Sistemi de denilen yeni sisteme uyum sağlamayı zor hale getirmektedir. Bu zorluk, ilerleyen zamanlarda bu yeni sistemin birçok kişiye mağduriyet yaşatması anlamına gelebilir ve bu mağduriyet bizim açımızdan asla kabul edilemez. Her bir yurttaşın sağlık hakkından eşit yararlandığı bir Türkiye, sağlık çalışanlarına değer vererek ve sağlık sistemindeki basit sorunları hızla çözüme kavuşturacak adımlar atarak mümkündür ki, bu çözümleri görmezden gelen iktidara çağrımız uzun zamandır aynıdır: Eşit, adil ve ücretsiz bir sağlık hizmeti, herkese acilen sağlanmalıdır!” diyerek sözlerimi tamamladı.

RANDEVU ALAMIYORUZ!

Şikayetvar adlı internet sitesinde bazı hastaların yaptıkları şikayetler şöyle; “Çocuğuma taş düşürdüğü söylendiği için Demirci Devlet Hastanesi’nin üroloji bölümünden randevu alıp tedavi gördük. Ancak şikayetler geçmediği için başka bir doktordan tekrar randevu almak istedik. Fakat aynı branştan randevu almak için 15 gün geçmesi gerekiyormuş. 15 gün boyunca çocuk ağrı mı çeksin?” (1)

“MHRS üzerinden bir türlü randevu alamıyorum. Randevu talebi oluşturdum, ancak kızımın kullandığı ilaç 6 gün önce bitti. İlacın tekrar yazılması gerekli, fakat randevu düşmüyor. Bu kadar olmaz ki, ne yapalım şimdi? Yazık, günah değil mi? Tedavimiz yarım kalıyor. Kendileri de randevu vermiyor, neymiş kendimiz alacakmışız. Sisteme bir türlü düşmüyor, gece gündüz bakıyorum, saat başı yine yok.”

“Hastanede muayene olduktan sonra sonuç göstermek için neden MHRS üzerinden randevu almak zorundayım? Kaldı ki 2 hafta sonra randevu alabilirsiniz diyor. Sonuç göstermek için 2 hafta beklemek nedir! Olması gereken sonuç çıkınca gidip hastane üzerinden randevu alıp sonuçların gösterilmesidir. Bu sistemi lütfen değiştirin.”

“24 Mayıs’ta MHRS’de randevu olmadığı için sıra bekleyerek muayene olduk. Doktor, bir hafta sonra kontrol için tekrar gelmemizi söyledi. MHRS uygulamasına girdiğimde muayene tarihinden itibaren 15 gün MHRS’den randevu alamazsınız diyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Ben randevu alıp gitmemezlik yapmıyorum. Ayrıca son gidişimde randevu bulamadığım için normal gidip sıra bekliyorum. MHRS’den randevu almaya çalıştığımda bana randevu alıp gitmeyen hasta muamelesi yapıyorsun. Kimin aklına geldiyse bu uygulama tebrik ederim. Gerçekten kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Gönülden tebrik ediyorum.”