Prof. Dr. Cem Terzi: Kanserle savaşta yeterince başarılı olamıyoruz

Kalın bağırsak kanseriyle ilgili verileri değerlendiren Prof. Dr. Cem Terzi, “Önceden kalın bağırsak kanserleri yaşlı hastalığı diye bilinirdi şimdi her beş vakadan biri 55 yaşın altında. Vaka sayılarındaki artışla başa çıkmak için nedenleri, geniş çaplı bilimsel araştırmalarla saptanmalı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2025 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2025 11:33

Genç yaşta başlayan, ‘erken başlangıçlı kolorektal kanser’ olarak da bilinen kalın bağırsak kanserinde dünya genelinde bir artış yaşanıyor. Bilimsel çalışmalardan elde edilen verilere göre, 2030 yılına kadar kansere bağlı ölümlerde ilk sırada kalın bağırsak kanseri olacağı tahmin ediliyor.

30 sene önce 10 kalın bağırsak kanseri hastasından biri 55 yaşın altında iken bugün hastaların beşte biri 55 yaşın altında. Gelir düzeyi yüksek ülkelerde, kalın bağırsak kanserinin erken yaşlarda görülme eğiliminin devam ettiği öne sürülürken sebepleri arasında beslenme tarzı, hava kirliliği ve kimyasallara maruz kalma gibi çevresel faktörler, genetik faktörler, kanser tarama programlarının yetersiz oluşu olarak sıralansa da kesin sebepleri tam olarak belirlenmiş değil.  

"BUNDAN GEREKTİĞİ KADAR YARARLANAMIYORUZ" 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Cem Terzi, Türkiye de dahil birçok ülkede dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopiyi içeren tarama programlarının herkese ulaşamadığını belirtti.

Taramaların genç nüfusu kapsamadığı ve kanser şüphesinin erken yaşta düşünülmediği için tanıda gecikildiğini söyleyen Terzi, ilerlemiş kanser vakalarındaki artışın da endişe verici olduğunu ifade etti.

Terzi, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

“Kolonoskopi kolorektal kanseri önleme ve erken teşhis için harika bir araçtır. Bundan gerektiği kadar yararlanamıyoruz. Erken tanı alan hastaların yüzde 90’ı bu hastalıktan tamamen kurtuluyor. ABD’de taramalara başlama yaşı 50 yaş yerine 45 yaşında taramalara başlanması önerilmiş durumda. Hatta risk faktörleri olanlarda taramanın daha da erken yaşta başlaması gerekiyor. Ayrıca kanserle ilgili kapsamlı bilimsel araştırmalar yapılması için devlet desteği gerekli. Ülke olarak kanserle savaşta maalesef yeterince başarılı olamıyoruz.”