Prof. Dr. Tansel Ansal Balcı, PET-BT tetkikini anlattı

Fırat Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tansel Ansal Balcı, PET-BT testiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2024 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2024 14:25

Prof. Dr. Tansel Ansal Balcı, PET-BT'nin, nükleer tıp ve anatomik görüntüleme yöntemlerinin birleştirilerek elde edilen füzyon görüntülerle yapılan bir tanı yöntemi olduğunu açıkladı. Bu yöntemin, kanser gibi hastalıkların teşhisinde, bazı nörolojik rahatsızlıklarda ve enfeksiyon hastalıklarında yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Prof. Dr. Balcı, kanserden şüphelenilen durumlar, tanı konmuş kanser hastaları, hastalığın vücutta yayılıp yayılmadığı ve tedavi sonrası yanıt gibi durumlarda PET-BT'nin kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Kanserli alanların tespiti için hastalarına radyoaktif maddeler verdiklerini belirten Prof. Dr. Balcı, bu maddelerin damar yoluyla verildikten sonra kanser hücrelerinde ışıldama yaparak kanserin yerini gösterdiğini, PET-BT cihazının bu ışıldamaları tespit ederek çok net görüntüler oluşturabildiğini ifade etti. Çoğunlukla radyoaktif işaretli şeker molekülleri kullandıklarını, bu moleküllerin kanserli dokularda birikerek doğru tanı için görüntü elde edilmesini sağladığını ekledi.

PET-BT'nin bir tarama testi olmadığını ancak kanser şüphesi bulunan kişilerde önemli bir tanı aracı olduğunu belirten Balcı, ayrıca Demans hastalığının tanısı ve türünün belirlenmesinde PET-BT'nin oldukça etkili bir yöntem haline geldiğini söyledi. Prof. Dr. Balcı, bu tetkik öncesinde diyabet hastalarının kan şekeri düzeylerinin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini, çünkü kullanılan radyoaktif maddenin şeker benzeri bir molekül olduğunu ve yüksek kan şekeri seviyelerinin görüntülerin kalitesini etkileyebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Tansel Ansal Balcı, PET-BT görüntülerinin büyük bir dikkatle incelendiğini, mümkünse önceki görüntülerle karşılaştırıldığını belirtti. Görüntülerde kanserin varlığı, mevcut kanserin yayılıp yayılmadığı, eğer yayılmışsa hangi bölgelere yayıldığı, daha önce kanser öyküsü olan hastalarda hastalığın nüksedip etmediği, ayrıca tedavi uygulandıysa tedavinin etkili olup olmadığı gibi faktörlerin değerlendirilip, raporlanarak doktorlara iletildiğini söyledi. Ardından bu raporlar, hastanın tedavi sürecinin belirlenmesine yardımcı oluyor.

Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde yaklaşık bir yıldır PET-BT çekimlerinin yapıldığını belirten Prof. Dr. Balcı, bu cihazın uzun yıllar beklenmesinin ardından, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ın vizyoner liderliğiyle PET-BT cihazının hastaneye kazandırıldığını ifade etti.