Dünya Sağlık Örgütü’nün de katkısıyla sigaranın zararları konusunda toplumsal bir bilinç oluşturulması ve sigarayı bırakmayı teşvik edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 1987 yılından bu zamana kadar 9 Şubat günün de Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır. Uzman Klinik Psikolog Başak Mutlu bu gün açısından “Öncelikle net bir tarih belirlenmesi, kişilerin sigarayı bırakacakları olan süre içerisinde kendilerini sigara bırakma bu duruna hazırlamasına yardımcı olacaktır. Belirlenmiş olan bu tarihin mümkün olabildiğince yakın ve de stressiz olan bir dönem olmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir” ifadelerinde bulundu.
Sigarayı bırakma sürecinde sigara içilmesini hatırlatan her türlü kişi, mekan ve alışkanlıklardan uzak durulması gerekmektedir. Uzman Başak , “Eğer genelde kahve içerken sigara kullanan birinin sigara bırakma dönemi içerisinde kahve tüketim durumlarına azaltması ya da kesmesi gerekmektedir. Yemekten sonrasında gelen sigara içme isteği ile baş etmek açısından da yürüyüş yapma denenmelidir. Sigara bırakmak insanların zamanını alır; bazı günlerin rahat ya da bazı günlerin zor geçme durumu oldukça doğal ve de beklenen bir süreçtir” dedi.
Sigarayı bırakmanın getirmiş olduğu avantajlar ile ilgili bir liste hazırlarsak, zorlanılan dönemlerde bu listeyi okumak motive edici bir durum olabileceğini ifade eden Başak Mutlu, “İlk birkaç hafta içerisinde huzursuzluk, bununla beraber konsantre olmakta zorlanma, yemek yeme isteğinde artış, kolay ve ani bir şekilde öfkelenme ve bunalma gibi yoksunluk belirtileri görülmektedir. Bu tepkiler normal ve geçici olan belirtilerdir. Bu dönem içerisinde bir psikiyatri hekimine görünerek ilaç desteği sağlanması, bu sürecin bu şekilde daha rahat geçmesine yardımcı olur” diye konuştu. Sigara kullanımlarında fiziksel olan bir bağımlılığın yanında, psikolojik olan bir bağımlılığın da önemli bir rol oynamış olduğuna dikkat çekti. Bu konuda da psikolog yardımına başvurulması gerektiğini belirtti.