Spina bifida hastalığında folik asit kullanımının önemi

Türkiye'de her yıl 2 bin 500 ila 3 bin 500 arasında spina bifida hastası bebek doğuyor. Bu doğumsal hastalığın önlenmesinde ise gebelik öncesi ve sırasında folik asit kullanımı kritik bir öneme sahip. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, gebelik öncesinde en az 3 ay folik asit kullanımının spina bifida gelişme riskini yüzde 70 oranında azalttığını aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2024 10:11
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 10:11

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, spina bifida hastalığının omurga kemiklerinin birleşmemesi sonucu ortaya çıkan doğumsal bir hastalık olduğunu ifade etti. Hastalığın halk arasında "Ayrık omurga hastalığı" olarak bilindiğini kaydeden Prof. Dr. Kafkaslı, bin doğumdan 2 ila 3’ünde görüldüğünü ve yaklaşık her yıl 2 bin 500 ila 3 bin 500 arasında spina bifidalı bebek doğduğunu aktardı.

Ekmek, makarna gibi unlu gıdalar spina bifida oluşumunu yüzde 24 oranında azaltabilir

Gebelikten önce 3 ay ve gebelik sırasında folik asit kullanımının yüzde 70 oranında spina bifida gelişimini önlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Kafkaslı, “Folik asitin aktif formu olan L-5 MTHR (METİL FOLAT) içeren takviyelerin 0.4-0.8mg/gün tüketilmesi önlemede etkin doz. Eğer önceden tanısı olan bebek doğumu varsa doz 4mg/gün olmalıdır. Ayrıca folik asit ile zenginleştirilmiş ekmek, makarna gibi unlu gıdalar spina bifida oluşumunu yüzde 24 oranında azaltabilir” dedi.

Bebeğin ameliyatı ilk 72 saat içinde yapılmalı

Bebek anne karnındayken ameliyatla açıklığın kapatılabildiğini de ifade eden Prof. Dr. Kafkaslı, “Bebeğin ameliyatı ilk 72 saat içinde yapılmalı. Ameliyat tam tedavi sağlamasa da burada amaç bebeğin yürüyebilmesini sağlamak. Sinir hasarına bağlı olarak yürüme, idrar yapma ve barsak fonksiyon bozukluğu sorunları sıklıkla ortaya çıkan sorunlar ancak ameliyat sonrası fizik tedavi uygulamaları ile şikayetler azaltılabilir” diye konuştu.