Tekerlekli sandalyeye bağlıydı... Türkiye'de ayağa kalktı

İngilizce öğretmeni Afrikalı Djibi Sare, 3 yıl önce geçirdiği beyin kanaması sonucu, sol tarafında güçsüzlük yaşadı ve yürüyemedi. Amerika’da profesör olmayı hayal eden Sare, tekerlekli sandalyeye bağlanmak zorunda kaldı. Hareketsizlikten ötürü sol kalçasında ek kemik de meydana gelen Sare, Türkiye’de gördüğü tedavi ile ayağa kalkmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 10:00

Beyin kanaması geçirdikten sonra sol tarafı felç olan ve zaman içinde yürüme yetisini kaybeden Djibi Sare, kendi ülkesi Guinea’de tedavi olamadığı için Türkiye’ye gelmek zorunda kaldı. Öncesinde profesyonel olarak rehabilitasyon almayan Sare’nin, sol kalçasında hareketsizlik nedeniyle yeni kemik oluşumu gelişti. Kemik kitlesi için opere olan hasta ardından yoğun nörorehabilitasyon programına alındı. Robotik yürüme tedavisi ve fizyoterapi programı uygulanan Sare, verilen ortezlerin ardından 10 gün içinde ayağa kaldırıldı ve kişi desteği ile yürümeye başladı.

“Bu süreçte sürekli birilerine ihtiyacım oldu”

Djibi Sare, “Ayağa kalkmaya, tuvalete gitmeye bile çok zorlandım. Bu süreçte sürekli birilerine ihtiyacım oldu. Beyin kanaması geçirmeden önceki amacım, profesör olmak için Amerika’ya gitmekti. Bunu hala çok istiyorum. Acılarımın tamamen geçmesini ve Amerika’ya gidebilmeyi hayal ediyorum” şeklinde konuştu.

“Türkiye’ye gelmeden önce hareket bile edemiyordum”

Türkiye’ye geldiğinde kendini çok iyi hissettiğini dile getiren Djibi Sare, “Sağ olsunlar benim için ellerinden geleni yaptılar. Buraya gelmeden önce hareket bile edemiyordum. Şimdi ise edebiliyorum. İnşallah her şey yavaş yavaş düzelecek” dedi.

“Ayağa kalkamayan bir pozisyondaydı”

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım, “Hasta ilk kalçada kitle nedeniyle bize başvurdu. Hastanemizin ortopedistleri tarafından opere edildi. Geçen operasyon sonrasında, fizik tedaviye alındı. Fizik tedavide yaklaşık 20 günlük bir tedavi programı ayarlandı. Hastamız aslında 3 yıl sonra bir tedavi planına alındı. Aslında böyle durumlarda zaman geçmeden hemen tedavi etmek gerekir. 3 yıl sonra da olsa yoğun nörorehabilitasyon programına aldıktan sonra hastamızda belirgin iyileşmeler gözlendi. Bize ilk geldiğinde oturma dengesi destekliydi, hiç yürüyemiyordu. Ayağa kalkamayan bir pozisyondaydı. Hastamıza burada her gün yürüme robotuyla 2 saatlik egzersizler yaptırıldı. Fizik tedavi ile de devam edildi. Hastamız yaklaşık 10’uncu günde ayağa kaldırılmaya, destekle adım attırılmaya da başlandı.

“Bu kitle geliştikten sonra ise hastanın mutlaka ameliyata alınması gerekir”

Hastada fazla güçsüzlük olduğu için bazı cihazlarla desteklendiğini de aktaran Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım, Bu cihazlar sayesinde hastada kas gücünün artırıldığını ifade etti. Doç. Dr. Aziz:

“İnmeye bağlı oluşan hareketsizlik sonrası hastalarımızda bazen; kalça, diz, ya da dirsekte bazı kemik kitleleri oluşabiliyor. Hastalar erken tedaviye alınmadığında bu tür komplikasyonlar oluşabiliyor. Bu kitlelerin oluşumunun ardından hastalarımız eklem hareketi açıklığını kaybedip şiddetli ağrı çekebiliyor. Bu kitle geliştikten sonra ise hastanın mutlaka ameliyata alınması gerekir. Hastalar hiçbir tedavi almazsa bu komplikasyonun gelişme oranı ise yüzde 20-30’dur.

“Evde yardımcılarıyla beraber de bunları en az bir saat yapmalıdır''

Hastanın 20’nci gününde ise cihazların desteği ile yürümeye başladığını aktaran Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım “Djibi Sare’yi, 2-3 aylık yoğun rehabilitasyonla daha iyi aşamaya getirebiliriz. Ayrıca bunun dışında yapılması gereken egzersizler de var. Hastalarımız evde yardımcılarıyla beraber de bunları en az bir saat yapmalıdır” dedi.