Tüberküloz nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi ve aşısı var mıdır?

Bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan tüberküloz, son zamanlarda arama motorlarını oldukça meşgul eden bir konu haline geldi. Herkes tüberkülozun ne olduğunu ve belirtilerini merak etmeye başladı. Peki tüberküloz nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi ve aşısı var mıdır?

Haber Giriş Tarihi: 04.12.55650 19:06
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.55650 19:06

Halk arasında verem hastalığı ve ince hastalık olarak bilinen tüberküloz nedir? Belirtileri ve bulaşma yolları nelerdir? Önlenebilir mi, tedavisi var mı? Gibi sorular insanları oldukça meraklandırdı. Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

TÜBERKÜLOZ NEDİR?

Halk arasında verem hastalığı veya ince hastalık olarak bilinen tüberküloz; Mycobacterium tuberculosis denilen bakteri tarafından meydana gelen bir hastalıktır. Genellikle akciğerleri etkileyen bir bakteridir ancak beyin, omurga, böbrekler, sindirim sistemi, kemikler gibi vücudun değişik organ ve sistemlerini de tutabilir. TB veya M.Tbc olarak da karşınıza çıkabilir.

TÜBERKÜLOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtilerin başında solunum yolu sıkıntıları gelir. En yaygın belirtisi uzun süren öksürük ve balgamlardır. Öksürüğün sabah saatlerinde daha şiddetli olduğu belirtiliyor. Diğer belirtiler arasında ateş, halsizlik, gece terlemesi gibi durumlar vardır. Belirtiler şöyle sıralanabilir;

·         15 günden uzun süren öksürük şikâyeti

·         Yüksek ateş, gece terlemesi

·         Şiddetli göğüs ağrısı

·         İştahsızlık, hızlı kilo kaybı

·         Halsizlik, yorgunluk

·         İlerleyen dönemlerde kanlı balgam

TÜBERKOZ TEDAVİSİ VE AŞISI VAR MI?

Önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak tedavi edilmezse öldürücü olabilir. Tüberküloz, ilaçlarla tedavi edilir. İlaç dışında tedavisi yoktur. Günümüzde TB bakterisini öldüren çok güçlü ilaçlar vardır. Bakterileri etkili bir şekilde öldürmek ve ilaçlara direnç gelişimini önlemek için tedavide en az dört farklı ilaç birlikte kullanılmaktadır. Aynı zamanda BCG (Bacillus Calmette-Guerin) diğer adıyla verem veya ince hastalık olarak bilinen tüberküloz aşısıdır. Deri içine enjeksiyon yoluyla yapılır. Deri altına yapılma durumunda doku zarar görebilir.

TÜBERKÜLOZ BULAŞICI MIDIR?

Tüberküloz bulaşıcı bir hastalıktır. Vereme yol açan Mycobacterium tuberculosis bakterisi hava ve tükürük yolu ile bulaşabilir ve akciğere tutunabilir. Bu sebeple tüberküloz olan biri ile yakın temasta bulunulmamalı, öksürme, hapşırma, tıksırma gibi durumlarda kişiden uzak durulmalı ve aynı tabak, bardak, kaşık kullanılmamalıdır.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Alzheimer nedir? Belirtileri nelerdir?