Türkiye'de her yıl 7 bin kişi lenfoma kanseri oluyor

15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla açıklama yapan Doç. Dr. Yaşar Bildirici, lenfomada farkındalığın düşük olduğunu ve Türkiye'de her yıl yaklaşık 7 bin kişiye lenfoma tanısı konulduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2024 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2024 14:48

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü için açıklama yaptı. Lenfatik sistemin vücudun mikroplarla savaşmasında önemli bir rol oynadığını Dr. Bildirici, Türkiye’de her yıl yaklaşık 7 bin kişiye lenfoma tanısı konulduğunu söyledi.

Lenfomada erken teşhis hayata kurtarıyor

Lenfomada farkındalığı artırmak amacıyla belirlenen Dünya Lenfoma Farkındalık Günü'nde, erken tanının önemine vurgu yapan Bildirici, lenfomaların kesin nedeninin bilinmediğini ancak yaşlanma, cinsiyet, aile öyküsü, bazı kimyasallara maruz kalma, radyasyon, zayıflamış bağışıklık sistemi ve bazı enfeksiyonların hastalık için risk faktörleri oluşturabileceğini ifade etti.

Lenfoma belirtileri

Lenfoma belirtilerini anlatan Dr. Bildirici, en yaygın belirtinin ağrısız lenf bezesi şişlikleri olduğunu, bu şişliklerin boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde görülebileceğini belirtti. İşte lenfoma belirtileri;

Ağrısız lenf bezesindeki şişlikler

Nedeni açıklanamayan ateş

Kilo kaybı

Gece terlemeleri

Halsizlik

Ciltte kaşıntı

Bu belirtiler görüldüğünde bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten Dr. Bildirici"Erken tanı ve tedavi hayat kurtarır" ilkesine dayanarak, kanser ne kadar erken teşhis edilirse sonuçların da o kadar yüz güldürücü olacağını vurguladı.