Battalgazi Devlet Hastanesi Başhekim vekili Uzman Doktor Abdullah Ercan, bu yıl “Öldükten sonra organlarım toprak olmasın, birilerine can olsun” sloganıyla yola çıkıldığını ifade ederek Türkiye ve dünyada organ nakli bekleyen çok sayıda hastaya vurgu yaptı.
Hastane içinde organ bağışına dikkat çekme adına açılan standa ziyarette bulunan Uzm. Dr. Ercan, dünya genelinde 1 milyondan fazla insanın organ nakli için beklediğini, her yıl yaklaşık 100 bin kişinin ise uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybettiğini aktardı. Türkiye’de nakil için organ bekleyen 30 binden fazla hasta bulunduğunu vurgulayan Ercan, “Ancak bağışçı sayısı ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Kadavradan yapılan bağış sayısı yılda yalnızca 350 civarında kalıyor. Bu bağışlar, bekleyen hastaların yaşam süresini uzatmak ve yaşam kalitelerini artırmak için büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Başhekim Ercan, organ bağışı yapmak isteyenlerin il ve ilçe sağlık müdürlükleri, devlet ve üniversite hastaneleri, özel hastaneler ya da aile hekimliği merkezlerine giderek organ bağış formunu imzalamak suretiyle bağışçı olabileceklerini söyledi. Ayrıca, bağışçılara aile üyelerini bilgilendirmelerinin, gelecekte yaşanabilecek olası anlaşmazlıkları önlemek için önemli olduğuna dikkat çekti. Organ bağışının dini yönüne de değinen Ercan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organ bağışının caiz olduğuna dair fetvasını hatırlatarak bu konuda güvence sağladı.
İNSANİ DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRİYORBaşhekim Vekili Uzman Dr. Abdullah Ercan, organ nakli koordinatörlerinin, yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşen hastaların yakınlarıyla organ bağışı konusunda iletişim kurduğunu belirtti. Bağış kararının, yıllardır umutla bekleyen hastalara ikinci bir yaşam şansı sunduğunu ifade eden Ercan, “Organ bağışı, sadece nakil bekleyenlerin hayatını kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda insanî dayanışmayı da pekiştirir” dedi. Ercan“Organ bağışı haberleri farkındalığı artırmaya katkı sağlıyor” diyerek topluma bağış yapmaları çağrısında bulundu.