Unutkanlığın sebebi ‘beyin sisi’ olabilir. Beyin sisi nedir?

Genç ve orta yaş grupta, özellikle aktif çalışan kişilerde günlük yaşamı etkileyecek derecede olan unutkanlık, ‘beyin sisi’ denilen durumun habercisi olabilir...

Haber Giriş Tarihi: 11.11.55431 21:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.55431 21:00
ilksesgazetesi.com

Genç ve orta yaş grupta, özellikle aktif çalışan kişilerde günlük yaşamı etkileyecek derecede olan unutkanlık, ‘beyin sisi’ denilen durumun habercisi olabilir. Nöroloji Uzmanı Dr. Melek Karaçam, “Unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, dikkat eksikliği ve uykusuzluk yaşıyorsanız bir nöroloji uzmanına başvurun” dedi.

Zihinsen yorgunluk ve beyin işlevlerinde aksama ile kendini gösteren beyin sisi rahatsızlığının genç ve orta yaş grubunda sıkça görüldüğünü söyleyen Melek Karaçam, “Bu rahatsızlığın en belirgin özelliği unutkanlıktır. Kelime bulma güçlüğü gibi unutkanlıklara ek olarak beyin performansında düşme, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon güçlüğü, sorumlulukları yerine getirmekte zorlanmalar görülebilir. Ayrıca ‘beyin sisi’ dediğimiz tabloda, kronik yorgunluk, uyku bozuklukları, bağırsak problemleri, stres, öfke patlamaları, uykuda diş sıkmaya bağlı çene ağrılarının eşlik edebilecek diğer yakınmalar görülebilir” diye konuştu.

Ailede demans varsa dikkat

Bu şikayetlerle gelen hastalarda belirtilerin seyri, sıklığı ve süresini değerlendirdiklerini söyleyen Karaçam, özellikle ailesinde demans tanısı olan ve 40 yaş üzeri kişilerin bu tür yakınmaları olduğunda nöroloji hekimine başvurmaları gerektiğini söyleyerek tedavi hakkında şu bilgileri verdi:

“Beyin sisi tanısı ile değerlendirilen hastada yapılan incelemeler sonucu, kişide kronik bir hastalık varsa tedavi kontrolü sağlanır. Mineral, vitamin eksiklikleri varsa değerler normalize edilir. Bu hastalarda beslenme şekli önemlidir. Glutensiz diyet, Akdeniz diyeti ve kabuklu yemiş tüketimi tercih edilmelidir.  Ağır metal içeren ürünlerden kaçınılması gerekir. Günlük yaşamda düzenli fiziksel aktivitenin yapılması,  dinlendirici ve düzenli uykunun sağlanması, beraberinde dijital teknolojik ürünlerin yoğun, uzun süreli kullanımından kaçınılması beyin sisi tedavisinde oldukça önemlidir.”