Hava sıcaklığındaki yoğun artış, vücutta belirli değişimlere neden oluyor. Metabolizma, artan vücut ısısını terleme yoluyla dengede tutmaya çalışsa da aşırı sıcak havalarda bu yeterli olmuyor. Vücut ısısındaki artış, başta beyin olmak üzere diğer hayati organlara olumsuz etkiler yapabiliyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Merve Bayram, kronik hastalığı olanların yüksek sıcak havalarda beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerektiğini belirterek önemli uyarılarda bulundu.
Bayram, suyun vücut için hayati önem taşıdığını belirterek, günlük en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı. Su tüketiminde zorlanan kişiler için de önerilerde bulunan Bayram, “Su içmek için susamayı beklemeyin. Suyun içine taze meyve parçaları, nane, limon, zencefil, salatalık gibi yiyecekler ekleyerek su içimini kolaylaştırabilirsiniz. Soğuk bitki çayları, ev yapımı limonata, ayran ve maden suyu da sıvı tüketimini artırabilir. Kahve, çay ve gazlı içecekler su tüketme eğilimini azalttığı için, vücutta sıvı kaybının yerini tutmaz. Yeterli sıvı tüketiminin olup olmadığını idrar renginden anlayabilirsiniz; idrar rengi renksize yakınsa sıvı alımı yeterlidir, fakat koyu sarıysa sıvı alımı yetersizdir” dedi.
Akdeniz Tipi Beslenme Tavsiyesi
Bayram, sıcak havalarda vitamin, mineral ve su içeriği yüksek sebze ve meyvelerin tüketilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. “Sıcak havalarda aşırı yağlı, baharatlı ve şekerli besinlerden uzak durulmalı. Kızartmalar yerine ızgara, haşlama ve buğulama şeklinde yapılan yağsız etler tercih edilmeli. Balık, haftada en az iki kez tüketilmeli. Aşırı baharatlı yiyecekler bağırsak hareketlerini artırabilir ve sıvı kaybına yol açabilir. Bunun yerine sıvı, vitamin ve mineral açısından zengin sebze, meyve ve tam tahıllı yiyecekler tüketilmelidir. Akdeniz tipi beslenme, sağlığı ve çevreyi olumlu yönde etkileyen en iyi örneklerden biridir” dedi.
Besin Güvenliğine Dikkat!
Merve Bayram, gıda güvenliğinin sıcak havalarda daha da önemli hale geldiğini vurguladı. “Sıcak havalarda et ve et ürünleri, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri daha çabuk bozulur ve besin zehirlenmelerine yol açabilir. Sebze ve meyveler iyice yıkanmalı, temiz olmayan su kullanımı ve bu sularda yıkanan sebze ve meyveler ishale yol açabilir. Tüketilecek besinlerin güneşte uzun süre bekletilmemesine de dikkat edilmelidir” şeklinde uyarıda bulundu.
Akşam Yemeği ve Ara Öğünlere Dikkat!
Akşam yemeğinin çok geç saatlere bırakılmaması gerektiğini belirten Bayram, mümkünse en geç saat 20.00 gibi yenmesini tavsiye etti. Ayrıca, uyumadan 2-3 saat öncesinde minik bir ara öğünle günü bitirmenin sağlıklı bir tercih olacağını ekledi.