Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Çankaya, rahim ağzı kanserlerinin kadın kanserleri arasında dördüncü sırada yer aldığını belirterek, bu kanser türünden korunmada izlenmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Çankaya, rahim ağzı kanserinin önlenmesinde ilk aşamanın aşı olduğunu, ikinci aşamanın ise düzenli tarama testleri olduğunu vurguladı. Üçüncü aşama ise tedavi sürecidir.
Op. Dr. Çankaya, rahim ağzı kanserinden korunmak için tarama testlerinin önemine dikkat çekti ve şunları söyledi:
“Rahim ağzı kanserinden korunma stratejilerinde ilk aşamamız aşıdır. İkinci aşamamız taramadır. Üçüncü aşamamız ise tedavidir. Bu nedenle tarama testlerimizi ihmal etmemeliyiz. Sağlıklı kadın, sağlıklı toplumun temel taşıdır ve bir kadının ruhsal ve fiziksel sağlığı, genel toplum refahını önemli ölçüde etkiler.”
Tarama testlerinin zamanlanmasıOp. Dr. Çankaya, rahim ağzı kanserine karşı tarama testlerinin zamanlaması hakkında şu bilgileri verdi:
Smear Testi: Cinsel aktifliğin başladığı ilk yılın ardından 21 yaşından itibaren yapılmalıdır ve 65 yaşına kadar üç yılda bir tekrarlanmalıdır. HPV testi ile birlikte yapıldığında (kotest), 30 yaşından sonra beş yılda bir yeterlidir.
65 Yaş Üstü: Eğer üç adet smear testi normal çıktıysa, bu yaştan itibaren taramalara son verilebilir.
Rahim ağzı kanseri nedir?Rahim ağzı kanseri, rahmin alt kısmında bulunan rahim ağzında meydana gelen, genellikle HPV enfeksiyonlarından kaynaklanan bir kanser türüdür. Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıksa da, son yıllarda daha genç kadınlarda da görülmeye başlanmıştır.