Dr. Özgür Baran, boyun fıtığı hastalarının çoğunlukla masa başı işlerde çalışanlar ve yanlış uyuma pozisyonları nedeniyle bu rahatsızlığı yaşadıklarını belirtti. "Boyun fıtığı, omurgadaki elastik disklerin, omurilik kanalına ve kollara giden sinirlere bası yapmasıyla oluşur. Boyun ağrısı, uyuşma, kollara ve ellere yayılan ağrılarla kendini gösterir" dedi.
Dr. Baran, boyun fıtığı riskinin masa başı çalışanlar, diş hekimleri ve telefonu baş ve omuz arasında uygunsuz bir şekilde kullanan kişilerde daha yüksek olduğunu ifade etti. "Özellikle sabit bir noktaya uzun süre bakan ve boynu hareketsiz tutan meslek gruplarında boyun fıtığı daha yaygındır" diye ekledi.
Boyun Fıtığının TedavisiBoyun fıtığının tedavisine değinen Dr. Baran, hastaların %95'inin ameliyatsız iyileşebileceğini, %5'inin ise ameliyat gerektirdiğini belirtti. "Ağrı kesiciler, egzersizler ve uygun fizik tedavi uygulamaları ile boyun fıtığının büyük çoğunluğu tedavi edilebilir. Ancak omurilik kanalına bası yapan ve sinirlerde güç kaybına neden olan vakalarda ameliyat kaçınılmazdır" dedi.
Boyun fıtığı ameliyatlarında kullanılan yöntemleri açıklayan Dr. Baran, "En sık anterior cervical mitrodiskektomi (ön taraftan yapılan ameliyat) uygulanır. Ameliyat, boyunda katlantı dediğimiz çizgisel hatlardan 3 santimetrelik bir kesiyle yapılır ve iz bırakmaz" dedi.
Doğru Uyuma Pozisyonu ve Yastık SeçimiDr. Baran, doğru uyuma pozisyonunun ve yastık seçiminin boyun sağlığı için önemine vurgu yaparak, "Standart olarak yan yatış şekli en doğrusudur. Ortopedik yastık kullanımı, kafa ile omuz arasındaki boşluğu doldurarak boyun ağrılarını önler. Yüzüstü yatanlarda boyun ağrısı ve fıtık şikayetleri daha yaygındır. Bu nedenle yan yatış pozisyonunda uyumak daha sağlıklıdır" ifadelerini kullandı.
Opr. Dr. Özgür Baran'ın açıklamaları, boyun sağlığını korumak için doğru uyuma pozisyonunun ve uygun yastık seçiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Boyun fıtığından korunmak ve mevcut şikayetleri azaltmak için önerilerine kulak vermek büyük fayda sağlayacaktır.