Uzmanlar kuş gribinin tavuklardaki belirtilerine dikkat çekti

Uzmanlar, kuş gribinin tavuklardaki belirtileri arasında, bacaklarda mor renk değişikliği, sakal ve ibiklerde mor renk değişikliğinin yer aldığını söyleyerek, çiftlik sahiplerine uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2024 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2024 13:44

Prof. Dr. Mustafa Tayar, kuş gribinin son derece bulaşıcı bir hastalık olduğunu vurgulayarak, bu viral enfeksiyonun hem evcil hem de yabani kuşları etkilediğini belirtti. Kuş gribi (avian influenza), Tip A virüslerinin neden olduğu bir enfeksiyon sonucu ortaya çıktığını ifade eden Tayar, şu ifadeleri kullandı: Kuş gribi virüsleri yabani kuşlardan evcil kümes hayvanlarına doğrudan veya dolaylı olarak (örneğin kontamine materyaller yoluyla) bulaşabilir. Virüs, kuştan kuşa doğrudan havadan bulaşma yoluyla veya dolaylı olarak, materyalin, tüylerin veya yemin fekal kontaminasyonu yoluyla yayılır. Kuş gribi virüsleri normalde insanları enfekte etmez ancak, sporadik insan enfeksiyonları da meydana gelmiştir.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Tayar, kuşlarda hafif veya şiddetli hastalığa veya ani ölüme neden olabilen kuş gribinin tavuklardaki belirtilerine değinerek, tavuklarda “Baş ve boyun bölgesinde şişlik, sürekli bir uyku, yorgunluk ve enerji düşüklüğü, klinik belirti olmaksızın ani ölüm, bacaklarda mor renk değişikliği, sakal ve ibiklerde mor renk değişikliği, öksürük, burun akıntısı, sulu veya yeşil ishal” belirtilerinin görülmesine karşı çiftlik ve kanatlı hayvan sahiplerini uyardı.

HASTA TAVUKLAR YUMURTLAMAZ

Prof. Dr. Tayar, hasta tavuğun kesinlikle yumurtlamayacağını ifade ederek, “Tavuk can derdine düşmüş nasıl yumurtlasın. İsteseniz de enfekte bir yumurta bulmanız mümkün değil. Herkes gönül rahatlığıyla tavuk eti ve yumurta tüketebilir. Zaden 60 derece sıcaklıkta 30 dakikada virüs ölüyor. Karantina uygulandığı andan itibaren zaten piyasada enfekte tavuk eti ve yumurta bulmak imkansız” dedi.

İNSANLARDAKİ BELİRTİLERİ

Mustafa Tayar, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kuş gribinin tavuk ve tavuk ürünleri (tavuk eti ve yumurta) yoluyla insanlarda enfeksiyon riski taşımadığını belirttiğini vurgulayarak, insanlara bu hastalığın yalnızca enfekte hayvanlarla yoğun temas yoluyla bulaştığını bildirdi. Yabani su kuşları arasında doğal olarak görülen kuş gribi virüslerinin, enfekte hayvanlarla yakın temasta göz, burun ya da ağız yoluyla insan vücuduna girebileceğini belirten Tayar, “Virüs enfekte hayvanlarla yoğun temas halinde göz, burun veya ağız yoluyla insan vücuduna girer. Şiddetli solunum yolu hastalığı, nefes darlığı, zatürre, akut solunum sıkıntısı, kusma, ateş, öksürük, ishal, mide bulantısı, göz rahatsızlıkları, değişen zihinsel durum gibi sorunlara yol açabilir” ifadelerini kullandı.