Skolyoz omurga eğriliği olarak da tanımlanır. Skolyoz kişiden kaynaklı oluştuğu gibi başka faktörlerden dolayı da oluşabilir. Sinir cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş ise skolyozun omurganın sert ve bel bölgesinin yana doğru eğrili bir şekilde oluştuğunu açıkladı. Erken teşhisin önemine de vurgu yaptı. Peki, Skolyozun belirtileri nelerdir? Skolyoz hangi yaş aralığında oluşur?
Skolyoz, omurga eğriliği olarak biliniyor. Omurganın belirli şeklinin bozulmasına da skolyoz denilmektedir. Uzmanlar bu hastalığa sahip olan ya da olmasından şüphelenen kişilerin erkenden gerekli tedaviyi olmaları gerektiğini söylüyor. Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi skolyoz rahatsızlığında da oldukça önem taşımaktadır. Uzman doktor Ali Kemal Ulaş ise yaptığı açıklamada skolyozun belirtilerine değinmiştir. Skolyozun birçok belirtisi bulunur. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir: Kötü duruş, omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarında asimetri, bel kemiğinde bir tarafın önde çıkıntı oluşturması, kürek kemiğinde tümsek görünümü, elbiselerin vücuda tam oturmaması ya da kız hastalarda eteğin yukarı doğru çekilmesi gibi belirtilerin bulunduğunu iletmiştir. Eğer kişide bu belirtiler mevcutsa en kısa zamanda ilgili hekime başvurması gerektiğini de belirtmiştir.
Skolyoz, omurgada oluşan eğrilik sonucu oluşmaktadır. Oluşan bu eğriliğin ise birçok sebebi vardır. Bu belirtiler arasında, kötü duruş bozukluğu, bel kemiğinin öne çıkması, kıyafetlerin kişiye tam oturmaması ya da kürek kemiğinde tümsek görünümünün oluşması gibi nedenler sayılabilir. Skolyoz, her türlü yaştan insanda görülebilir. Ancak yapılan bir araştırmaya göre daha çok ergenlik zamanında olan çocuklarda görüldüğü belirtiliyor. Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş’ın yaptığı açıklamalara göre skolyozun kız çocuklarda da sıklıkla görüldüğünü belirtti. Ayrıca doktor Ali Kemal Ulaş erken teşhis ve tedavinin oldukça önemli olduğunu da vurguladı. Bunun dışında toplumun yüzde 2 ile yüzde 4’ü arasında görüldüğü de belirtiliyor.