Ali Babacan: ''25 yaşına kadar internet ücretsiz olmalı''

İstanbul’da gençlerle bir araya gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Teknoloji ürünlerindeki vergileri düşüreceklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 20.01.55327 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.55327 11:16
ilksesgazetesi.com

DEVA Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ali Babacan, İstanbul’da gençlerle bir araya geldi.

Gençliğin Yüzleri grubunun sorularını yanıtlayan Babacan, istihdamdan eğitim sistemine kadar vaatlerini anlattı.

Teknoloji ürünlerindeki vergileri düşüreceklerini söyleyen Babacan, 25 yaşına kadar internetin ücretsiz olması gerektiğini savundu. YÖK’ün kapatılacağını tekrarlayan Babacan, işsizliğe ilişkin de bir dizi çözüm önerisi sıraladı.

VERGİ DÜŞÜRÜLECEK

Gençlerin sorularını yanıtlayan Babacan şu ifadeleri kullandı: 

“Tablet, akıllı telefon, oyun konsolu dahil teknoloji ürünlerinde vergiyi düşüreceğiz ama sıfırlamayacağız. Sıfırlayınca hiç vergi alamıyorsunuz. Vergide sürümden kazanmak diye bir şey var. Amacımız; bir yandan vergiyi düşürmek, bu cihazların daha erişilebilir hale getirmek aynı zamanda da vergide sürümden kazanmak. Çünkü devlete para gerekiyor ki sosyal harcamaları yapabilsin.” 

ÜCRETSİZ İNTERNET

“İnternet, haber alma ve haberleşmeyle ilgili bir konu. Aynı zamanda eğitimle ilgili bir konu. Dolayısı ile 25 yaşına kadar internetin ücretsiz olması gerektiğini düşünüyoruz.”

‘YÖK' KAPANMALI

“Anayasa değişikliği önerimizde YÖK’ün kapatılmasını yazdık. Şu andaki YÖK’ün kurumsal kültüründe üniversiteler üzerinde baskı kurma, üniversitelere hükmetme alışkanlığı var. Eski alışkanlık ortadan kalkmıyor. Sil baştan yapmak gerekiyor. YÖK’ü kapatıp yerine yeni mekanizma ve kurumsal yapıyı tanımlamamız gerekiyor. Biz orada bir mütevelli heyeti sistemi öngördük. Özerk üniversiteler arasında tatlı bir rekabetin başlayacağı yöntem. İstiyoruz ki bizim üniversitelerimiz, dünyadaki ilk 500’e girebilmek için birbirleriyle yarışan kurumlar olsunlar.”

ZORUNLU DERS SAYISI AZALTILMALI

“Üniversite müfredatının mutlaka esnekleştirilmesini düşünüyoruz. Zorunlu ders sayısının azaltılmasını, seçmeli ders sayısının çoğaltılmasını, böylece gençlerin ilgi duyduğu alana dönük daha çok kendilerini hazırlamaya imkân sunan bir müfredat yapısını son derece önemli görüyoruz.”

SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜ

“Üniversiteleri halka açacağız. Meslek değiştirme ihtiyacı bundan sonra çok büyüyecek meslekler değişecek. Mevcut bazı meslekler ölecek, yeni meslekler çıkacak. 18 yaşında küçücük bir karenin içini kurşun kalemle karalarken yaptığınız bir tercih ‘Hayat boyu kaderimmiş’ demeyeceksiniz. Ömür boyu sevmediğiniz işi yapmak zorunda değilsiniz. Beğenmek zorunda değilsiniz. Bu seçme özgürlüğü çok önemli bir özgürlük. Mutlaka üniversitelerin, hayat boyu öğrenim merkezleri olarak yeniden güncellenmesi gerekecek.”

ERKEN YAŞTA İŞ DÜNYASIYLA TANIŞMAK

“14 yaşından itibaren iş dünyası ile tanışmak ilerdeki meslek tercihlerinin daha isabetli yapılmasına vesile oluyor.  Bazen haftada birkaç yarım gün ya da yazın bir şekilde gerçek bir çalışma ortamında bulunması gençlerin üniversite sınavına girerken bölüm tercihlerine çok ciddi ışık tutar.”

İŞSİZLİK ORANI 2,5 YILDA 5 PUAN DÜŞTÜ 

“İş gücünün ihtiyaç duyduğu bir alanda gençlerin ya da her yaştan gencin gidip kendini güncelleyebileceği ihtiyaç duyulan alanlarda bilgi ve becerilerini artırabileceği eğitim modelini çok önemsiyoruz. Bu eğitim programlarına gidiş geliş yol parası ve öğlen yemekleri ile ilgili masrafların devlet tarafından üstlenilmesi gerekiyor. Bunları yazdık. Bu eğitim programlarından geçip sertifikasını alan arkadaşların işe girip de bir süre gelir vergisi ödememesi gerektiğini söylüyoruz. Onu işe alan şirketin de sosyal güvenlik primi ödememesi gerektiğini söylüyoruz. Böylece çok kısa zamanda çok yüksek miktarda istihdam oluşturmak mümkün. Biz bunu 2009’da daha sade bir şekilde uyguladık. Bugünün parasıyla yılda 100 milyon dolarlık bir bütçeyle işsizliği 2,5 yılda yüzde 16’dan yüzde 9’a çekmeyi başardık.” HABER MERKEZİ