Bakan Tunç’tan AYM açıklaması: Yetki tartışması söz konusu değil

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanması ve gizli tanık Serdar Sertçelik'in iade süreci hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2024 14:47
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2024 14:47

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bolu'da basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları, DEM Partili Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden uzaklaştırılması ve Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının gizli tanığı Serdar Sertçelik'in iade süreci hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN İPTAL KARARLARI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı maddelerinin iptaliyle ilgili kamuoyunda yanlış anlaşılmalar olduğuna dikkat çekti. Tunç, "703 sayılı kanun hükmünde kararname, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş öncesi, 2017 Anayasa değişikliği çerçevesinde çıkarıldı. 2018 seçimleriyle birlikte yeni sistem fiilen başlamış oldu. Anayasa Mahkemesi, bazı konuların kanunla düzenlenmesi gerektiğine dair kararlar verdi. Bu durum, bazı yorumcular tarafından yanlış aktarılmaya çalışıldı. Anayasamızın 104. maddesinde cumhurbaşkanının görev ve yetkileri açıkça belirtilmiştir," dedi.

Bakan Tunç, sözlerine şöyle devam etti;

“Cumhurbaşkanı devletin başıdır, devletin birliğini temsil eder ve yürütmenin başıdır. Cumhurbaşkanı yürütmeye ilişkin konularda Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıkarabilir, Anayasamızın amir hükümleridir bunlar. Cumhurbaşkanı üst kademe yöneticilerini atama yetkisi de anayasadan kaynaklanan bir yetkisidir. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle düzenlenemeyecek hususlar da yine anayasamızda belirtilmiştir. Anayasamızın 2. bölümünün 1, 2ve 4. kısımlarında sayılan temel haklara ilişkin, siyasi haklara ilişkin, cumhurbaşkanı kararnamesi çıkarılamayacağı yönündedir. Aynı zamanda bir kanun hükmü varsa, kanunla düzenlenmiş bir konu varsa o konuda da cumhurbaşkanı kararnamesinin çıkarılamayacağı yönündedir. Kanunla düzenlenmesi gereken hususlarda da Cumhurbaşkanı Kararnamesi'nin çıkarılamayacağı yönündedir. Burada atamalara ilişkin herhangi bir yetki tartışması söz konusu değildir. Sadece parlamenter sistemde kanunla düzenlendiği için ve sonrasında kanun hükmünde kararname ile çakışan durumların 12 aylık süre içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğine yönelik bir anayasa mahkemesi kararıdır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın zaten üst kademe yöneticilerinin atama yetkisi anayasadan kaynaklanan bir yetkidir ve yürütmeye ilişkin cumhurbaşkanı kararnamelerini de çıkarabilir. Tabii burada parlamenter sistemde kanunların her konuda ayrıntılı bir şekilde olması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde, Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıkarılması noktasındaki bir sınırlama söz konusudur. Bu da önümüzdeki süreç içerisinde parlamentomuzda bu uyum yasalarının yapılması, çıkarılmasıyla ilgili yoğun bir çalışma parlamentomuzu bekliyor. Hızlı bir şekilde bu uyum sürecini kanunlarımızda yapılan değişikliklerle gerekirse anayasa değişiklikleriyle tabii tüm bu tartışmaları da ortadan kaldırmak için de demokratik, sivil bir anayasayı inşallah cumhuriyetimizin Türkiye Yüzyılının başında gerçekleştirerek kanunlardan, anayasalardaki yorum farklarından, anayasanın maddelerindeki yorum farklarından kaynaklanan tartışmaları da sona erdirmiş oluruz diyorum"

HAKKARİ BELEDİYESİ’NE KAYYUM ATANMASI

Bakan Tunç, Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden uzaklaştırılması hakkında da açıklamalarda bulundu. Akış'ın görevden alınma sürecine ilişkin detayları paylaşan Tunç, hukuki süreçlerin titizlikle yürütüldüğünü ve kamu düzeninin korunmasının öncelikli olduğunu vurguladı.

GİZLİ TANIK SERDAR SERTÇELİK'İN İADE SÜRECİ

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının gizli tanığı Serdar Sertçelik'in iade sürecine de değinen Bakan Tunç, "Sertçelik'in iade süreci hukuki çerçevede devam ediyor. Adalet Bakanlığı olarak bu süreci yakından takip ediyoruz ve yasal prosedürler çerçevesinde hareket ediyoruz," ifadelerini kullandı.