İYİ Parti beklediği sonucu elde edemez

Siyaset Bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun, İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in 6’lı masanın adayı konusundaki açıklamalarını yorumladı

Haber Giriş Tarihi: 15.02.55139 07:56
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.55139 07:56
ilksesgazetesi.com

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER Deprem felaketiyle bir süre rafa kalkan seçim gündemi depremin yaralarının sarılmaya başlaması ve siyasilerden art arda gelen açıklamalarla birlikte yeniden ülke gündemine oturdu. 6’lı masa geçtiğimiz gün yaptığı toplantıda ortak bir isim çıkaracakları konusunda mutabık kalırken İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in aday isim üzerine yaptığı açıklamalar ülke gündemine damgasını vurdu. Akşener, 6’lı masanın dağıldı mı sorusunu akıllara getiren konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul etmeyip İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a “aday olun” çağrısında bulundu. Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Tanju Tosun, siyasi gelişmeleri İLKSES’e yorumladı.

MANSUR YAVAŞ'IN SEÇİLME ŞANSI YOK Masa Sayın Akşener’in açıklamasının ardından masadan İYİ Parti ayrılmıştır denilebilir. Ama masa dağılmış mı onu masanın diğer 5 partisinin kurumsal yapısına bakacağız. Sayın Kılıçdaroğlu’nun taşlar yerine oturacak ifadesiyle kalan dört partiyle devam mı edecekler net bir şey söylemedi.İlk andaki izlenimim bu sürecin İYİ Partisiz devam ettirilmesi yönünde. Diğer partilerin CHP ile hareket etmesi onlar için bir avantaj sağlıyor. Sayın Akşener, Ekrem Bey ve Mansur Bey’e seslendi. Oradan ne yanıt gelecek? Ekrem Bey bugün açıklama yaptı ve onun için parti sadakati. Mansur Bey de geçmişte Kemal Bey’in arkasındayız demişti ancak birkaç gündür ortak aday olursa reddetmedi. Ama Mansur Bey için de İYİ Parti adayı olarak seçime girmesi risk. Diğer tarafta Kemal Bey’in CHP ve masadaki diğer partilerin adayı olması durumunda Mansur Bey’in de seçilme şansı yok. İlerleyen Süreçte ya Meral Hanım kendisi aday olur ya da onlar bir aday çıkarabilir. İYİ Parti bu ayrılıştan bence beklediği sonucu elde edemez. Çünkü 6’lı masa kazan-kazan stratejisi üzerinde kurulmuştu. Belirleyebilseler ortak adayın cumhurbaşkanı seçilme ihtimali vardı. Aynı zamanda partinin ittifakla milletvekili sayılarının Parlamentoda fazla olması söz konusu olacaktı. İYİ Parti bu süreci muhtemelen kendi başına yönetecek gibi görünüyor. Kazan-kazan stratejisi yerine tek başına kazanmaya çalışacak. Burada kaybetme riskini de göz ardı etmemek gerekiyor. Çünkü İYİ Parti içinde sadece milliyetçi değil kentli ve liberal seküler seçmen de var. Kentli liberal seküler seçmen çekilirse gelmek istediği konum olan merkez sağdan uzaklaşma riski de var. Kendileri açısından en büyük siyasal deprem riski bu şekilde okunabilir. Her koşulda bu karar İYİ Parti açısından tutarlı ancak partinin iktidar elde etmesi açısından çok doğru bir karar olarak okumuyorum.