Tugay’dan körfez çıkışı: Körfez İzmir’e karşı malzeme olarak kullanılıyor

Gündeme dair açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, Körfez Çalıştayı’na EÜ ve DEÜ’lü hocaların katılmasının engellendiğini ifade ederken İzmir Körfezi’nin siyasi amaçlar için kullanıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2024 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2024 10:53

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Halk TV’de Gazeteci İsmail Küçükkaya’nın ‘Yeni Bir Sabah’ programına katıldı. Tugay, gündeme ilişkin soruları yanıtlarken Körfez'den HPV aşısının kapsamının genişletilmesine dair birçok soruyu yanıtladı.

KÖRFEZ KENDİNİ TEMİZLEYEMİYOR

İzmir Körfezi’ndeki kirliliğe yaşanan kirlilik hakkında konuşan Başkan Tugay, Körfez'in kendini temizlemediğini söyledi. Tugay, “Körfez bizim için çok önemli. Adaylığım döneminde çok yoğun çalışmalar yapacağımızı söyledim. Yazın hiç görmediğimiz bir olay yaşadık. Renk değişikliği ve koku ortaya çıktı. Topluca balık ölümleri oldu. Hepimiz şok olduk, nedenlerini anlamaya çalıştık. Bu bir biyolojik olay. Dünyanın pek çok denizinde olduğunu öğrendik. Alg patlaması diyorlar, sudaki oksijeni tüketiyorlar. Kirlilik bir faktör ama tek sebep değil. Orman yangını gibi olaylar bunu tetikliyor. İzmir’i İzmir yapan yapı. Bir sürü çalışmayı hızlandırdık. Bunların bir kısmı kentin atık su tesisi ile ilgili. Kanal altyapısı ile ilgili çalışmalar ve dip taraması. Uzun yıllardır gelen çamurların birikmesi var. Körfezin derinliği 20 metredir ama şu anda 3 metreye düşmüş durumda. Körfez kendini temizleyemiyor, sirkülasyon şart” şeklinde konuştu.

EÜ VE DEÜ’LÜ HOCALAR ENGELLENDİ

Büyükşehrin yaptığı Körfez Çalıştayı’na Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerinden hocaların engellendiğini söyleyen Tugay, “200’den fazla bilim insanın katıldığı çalıştay yaptık. Hocalarımızın bir kısmı Ege ve Dokuz Eylül’den. Hocalarımızın hiçbir kabahati yok. Olur geliriz dediler. Çalıştaya iki gün kala hocamızı aradılar, rektörlükten aradılar çalıştaya katılmayın dediler ifadelerini kullandılar bize. Çin’den adamların gelmesini sağladık, şehrimizdeki hocaların gelmesini sağlayamadık” değerlendirmesinde bulundu.

PROBLEM SİYASETLEŞTİRİLİYOR

Tugay “Bizim görüşmemiz sadece Körfez üzerineydi. Onun için randevu istemiştim. Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı’yım. Avrupa’da bir toplantı vardı, toplantı günü Bakan İzmir’e geldi ve katılamadım. Bunu eleştirdiler ama ben Türkiye’yi temsil eden bir toplantıya gittim. Sağlıklı Kentler Ağı var, Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı. Bakan geldi görüşemedik, üzüldüm. AK Parti İl Başkanı yardımcı oldu Bakan ile görüştük. 2016-2017 yılında iki kanalın yapımı, dip taraması, çamurlarla doğal yaşam adası oluşturulmasıyla ilgili kararlar verilmiş. Bunları yapmamız gerektiği ile görüştük. Dip temizliği sorumluluğu bakanlıkta. Sanayilerin, tershanelerin, gemilerin denetimi belediyenin yetkisi dışında. Bunu belirttiğimde Bakan Bey’i tereddütlü ve karışmak istemiyor gibi gördüm. Çok dürüstçe konuşmak gerekirse, bu problem siyasileştirip İzmir’e karşı bir malzeme olarak orada dursun diye” ifadelerini kullandı.

70-80 YILLIK BİRİKİNTİ

Tugay, “Belediye altyapı ve arıtma tesisini yapsın ve bakanlık denetlesin diye bir sonuç çıktı. Belediye kendisinin ne yapacağını biliyor. İzmir tarihinde ayrılmış en büyük bütçeyi ayırdık. 9 milyar TL buraya bütçe ayırdık. Bakanlıktan istediğimiz, kendi yetkisinde olanları yapması. Navigasyon Kanalı’nı yapmıyorlar. Sanayi tesislerinin kontrolünü yapmıyorlar. Limana gelen yük gemilerinin attıklarını denetlemiyorlar. Tershane ile ilgili önlemleri almıyorlar. Sanki büyükşehir belediyesi kendi yapacağı işleri bakanlık yapsın diyorlar gibi gösteriyorlar. Bakanlığın kendi sorumluluğunda olan şeyleri yapmıyorlar. Siz kirlettiniz siz temizleyin diyorlar. 70-80 yılın konusu dip kirliliği. İzmir tarihi boyunca oluşmuş bir durum. Dere ağızlarındaki sınırlı bir temizlik dışında temizlik yapılmamış. Biz temizlik yapacağız ama bakanlık izni bekliyoruz” dedi.

MİLLET EZİLİR

Tugay “İzmir’i seven biri olsanız, kirli suyu alıp mecliste bütün dünyaya ilan eder misiniz? Temizleme için bir şeyler yapın. 14 aydır kredi onayı bekliyoruz. Bakanlık imzalamıyor. Yapımı bitmek üzere, kendi kaynaklarımızla bitiriyoruz. Ön onay olmasına rağmen vermediler. Boru temizliği için dış kredi ile ilgili hazine onayı bekliyoruz. Belediyelerin başarısız olduğunu ispatlamaya çalışıyorlar. Belediye devlet kurumudur. Vergilerle bütçe oluşturuyor. Bizim sorumluluğumuz millete karşı, bizim patronumuz millettir. Siyasi olarak belediyenin başarısız olmasını isterseniz, millet ezilir bu yüzden” şeklinde konuştu.

Tugay’ın konuşmasının satırbaşları şöyle;

Karşıyaka ile doğal bağım var ama İzmir’in bütün kulüplerine eşit düzeyde hizmet etmek için çalışıyorum. Mehmet Sepil olağanüstü bir insan. Aramızdaki diyalog ile Göztepe’ye çok katkım olacak. Arazi konusunda haklılar. Aziz Başkan zamanında bir altyapı için yer sözü verilmiş. Mülkiyet sorunu olduğu için yapılamamış. Alternatif yer arıyorlar. Hazine Bakanlığı GES için Beşiktaş’a tahsis edince haklı olarak Göztepeliler tepki gösterdi. Biz Mehmet Başkanla görüştük. İnciraltı’nda bir alternatif istiyorlar, planlar tamamlanmadığı için bekliyoruz. Büyükşehir’in kulübe tahsis edebileceği alan bulamadık. Hazine ile ilgili görüşmeler yapacağız, biz bu konuyu çözeriz

Sosyal yardımlar konusunda çalışıyoruz. Kimisine maddi yardımda bulunuyoruz. Öğrencilere sağladığımız destekler var. Yurtlar için destek veriyoruz. Çamaşırhanelerimiz var. Üniversiteli kart uygulamasını başlattık. Eğitim destekleri müdürlüğü kurduk, gençler bize başvurabiliyor. Basit kırtasiye desteğinden, spor malzemelerine desteğine kadar sürüyor. Yurtdışında staja gitmek isteyene de destek oluyoruz. Engelliler için sağladığımız sosyal destekler var. Anne Kart uygulamasını başlattık. 4 tane Kent Lokantası açtık. Çok daha fazla açacağız ama ilçe belediyelerimiz de açıyoruz. Esnafımızı çok şey yapmak istemiyoruz. Esnafa zarar vermeyeceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin en ucuz ekmeğini satıyoruz Halk Ekmek ile. İnsanlarımızın yardıma ihtiyacı var. Halkın Bakkalı uygulaması vardı. Tanzim Satış (TANSAŞ) mağazalar zinciri açmayı planlıyoruz. Her yerden uygun fiyatlı ürünleri alıp kar etmeden satacağız.

Devam eden Buca Metrosu inşaatı var. 2 sene içerisinde hizmete almayı düşünüyoruz. 620 otobüs alacağız. Yeni nesil troleybüs alacağız. Metrobüs gibi kompartmanları araçları deneyeceğiz. Başarılı olursa yaygınlaştırabiliriz. Ulaşımda çeşitlilik ve konfor sağlamak için uğraşıyoruz. Elektrikli feribot satın almayı düşünüyoruz.

Soluduğumuz hava temiz değil. Sağlıksız havanın en büyük sebeplerinden biri fosil yakıtlı araçlar. Elektrikli araçları arttırırsak havamız daha temiz olacak. Bunu yapmak zorundayız. Bugünkü kirli hava akciğer kanserini arttırıyor.

Gıda ile ilgili sağlıksızlar var. Kent yaşamı stresli ve yorucu. Sağlıklı yaşamanın gereklerini bilmek zorundayız. Kentleri sağlıklı kentlere dönüştürmeliyiz. Kısa bir zaman içerisinde mesafe almak istiyoruz. Merkezi hükümetimiz bu konuda çok bilinçsiz ve çok yavaş.

Bir hijyen paketi hazırladık. Okul aile birliği başvuruyor ve veriyoruz. Bizden talep etmeleri yeterli. Her türlü temizlik malzemesi var. İhtiyaç duyulacak her şeyin olduğu bir paket.

Üreticilerin bilinçli tarım yapması için program uyguluyoruz. Tüm çiftçilerin envanterini çıkarıyoruz. İhtiyaç duydukları şey tohum, fidan, gübre. Üretim aşamasında ihtiyaç duyulan malzemelerde yanlarında oluyoruz. Küçük ve orta ölçekli çiftçilere destek oluyoruz. Kooperatiflere destek oluyoruz. Ürün alımları yapıyoruz. Fiyat düşürme çabası olursa müdahil olup fiyat yükseltiyoruz. İzmir aynı zamanda bir tarım kentidir ve desteklemeye çalışıyoruz.

Bizim 16-28 yaş grubuna bunu yapacağız dedik. Talep o kadar çok ki yaşı düşürmemizi istediler. Bu kadar yüksek ücretli yaşı yapılamıyor. Rahim ağzı kanseri çok belası bir problem. HPV’nin neden olduğuna dair de bilimsel bulgular var. İleride kanserden koruyacağız, buna da bütçe ayıracağız.

İzmir’in kent yapısı içerisinde sağlıksız her şeye müdahale edeceğiz. Plan ve programları hazırladık. Bütçemizin yüzde 35’ini yatırıma ayırdık. Mali disiplin için çalışmalar yaptık. Verimli kaynak kullanımı için çalışmalar yaptık. Normalde 1+1 2 eder ama bizde 1 ve 1 yan yana gelecek 11 edecek. Ulaşım, trafik, kentsel dönüşüm sorunlarımız var. Dezavantajlı gruplara yardım edeceğiz. Kimsenin aç ve evsiz olmasını istemiyoruz. Huzurevi ve düşkünler evlerini arttıracağız.

25 bin tane sosyal konut yapacağım dedim. Bu konuda çok ciddiyiz. İlki Menemen’de olacak. En az 3 bin konut yapılacak. İzmir’de kiralar yüksek, ev alınamıyor. Lüks konutlar yapılıyor. Sosyal konut eksikliği var. TOKİ’nin projeleri yetmiyor. Bir buçuk ay içinde projemiz başlayacak.