ÖZGÜR ŞENGÜL-ÖZEL HABER
Futbolun can damarı olan amatör spor kulüpleri birçok sorunla boğuşmaya devam ediyor. Bunların en başında tesis sıkıntısı yer alırken, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) bu sezon takımlardan lige katılım bedelinin ve lisans ücretlerini arttırması ise takımları bir hayli zorlayacağı ön görülüyor. Yaşanılan tüm bu sorunların ‘amatörü bitirme’ noktasına getirdiğini söyleyen Pınargücü Spor Kulübü Teknik Sorumlusu Yalçın Akdemir, “TFF profesyonel takımları koruyor onların korunmaya ihtiyacı mı var? Bizi kim koruyacak, sahip çıkacak” diye konuştu.
NEDEN BUNU REVA GÖRÜYORLAR?
TFF’nin amatörlük gönüllülük esasına dayanır anlayışı içerisinde olduğunun altını çizen Akdemir, “Bu sezon lige katılım ücretlerinde artış yaşandı, vizeden para alınmaya başlayacak. Hani amatörlük gönüllülük esasına dayanıyordu? Ekonomik olarak zaten birçok zorluk yaşıyoruz bugün bir maç topunun fiyatı iki bin TL’den başlıyor. Tek gelirimiz spor okulu ücretleri. Yeterli desteği göremiyoruz. Lige katılım ücretlerinin artması, vize ücretlerinin alınması amatörü bitirme noktasına getirebilir. Oyuncu yetiştirip yolladığımızda ise profesyonel takımlar oyuncu bedellerini ödemek istemiyorlar. Oysa belki de oradan gelecek olan para ile oyuncuların birçok ihtiyacı giderilebilir. Türkiye’de amatörler para verir, profesyoneller yer. Çok ciddi bir ayrımcılık söz konusu bu durum bazen Türkiye Şampiyonalarına dahi yansıyor amatör takımlara verilen sahalarda soyunma odaları korku filmi gibi sahanın zeminleri sakatlanmaya çok müsait. Maçları 35 derece sıcakta oynuyoruz. Yaşadığımız bir olayı anlatayım bizden sonra maç olduğu için final maçını kazandıktan sonra soyunma odasında sevincimizi yaşayamadık hemen soyunma odasından çıkın dediler. Neden buna izin verilmiyor, Neden bize bunu reva görüyorlar. Konuşulacak çok şey var sesimizi duyuramıyoruz duyurunca da tepki alıyoruz” şeklinde konuştu
SADECE BORNOVA’DA 52 TAKIM VAR
İzmir’de ciddi bir tesis sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Akdemir, sadece Bornova’da 52 takımın yer aldığını belirterek, “Burada hemen hemen toplam 312 takım yer alıyor. Tesisler yetersiz kalıyor maçlar hep arka arkaya oynanmak zorunda kalıyor. Belediyeler de bu konuda çok konuda yetersiz kalıyor. Bizim stadyumlara ihtiyacımız yok tesislere ihtiyacımız var. Türkiye’den neden sporcu çıkmıyor diyorlar yeterli tesis sağlanmazsa nasıl oyuncu yetişecek? İnsanlar üretmek istiyor ama imkân sağlanmıyor. Bugün İzmir’deki profesyonel takımların düzgün bir tesisi yok. Altay ve Göztepe’nin sahası yok A takımdaki bir oyuncuya yüksek Mevlalar verilebiliyorsa tesisler içinde belli bir bütçe ayırabilir bu takımlar. Birçok alan var buralara spor tesisleri yapılabilir, çocuklar spora teşvik edilebilir. Verilen sözler yerine getirilmiyor herkes sadece konuşuyor. Günümüzde her geçen gün uyuşturucu kullanımı artmaya devam ediyor çocuklarımızı böyle mi koruyacağız? Tüm yetkililere sesleniyorum spor alanları çoğalsın bu illa futbol olmak zorunda değil spor salonları yapılsın, fıtness salonları yapılsın. Çocuklarımız bizlerin geleceği onları korumak bizim görevimiz” ifadelerini kullandı.
AMATÖRLER OLMASA…
Amatör Spor Kulüplerinin önemine vurgu yapan Yalçın Akdemir, “Birçok çocuğumuzu alt yapılardan üst yapılara yetiştirdik. Şu an hemen hemen neredeyse Türkiye’nin birçok yerinde oyuncumuz var. Yetiştirdiğimiz bir oyuncu Ziraat Türkiye Kupası’nda İspanya Mili takım oyuncusu Negrodo ile sahaya çıktı bu çok ayrı bir gurur. Biri İspanya milli takımın oyuncusu diğeri Pınarbaşından çıkmış kardeşimiz bu duyguları yaşamak çok başka bunlar para ile satın alınamaz. Bu sezon milli takımada bir oyuncumuzu yolladık amatörde bir ilke imza attık. Futbol bizim için sadece futbol değil çocukları hayata kazandırıyoruz, onları nelerden kurtardığımızı biz biliyoruz ama değer görmüyoruz. Profesyonel takımların düzgün bir altyapısı yok çoğu zaman amatör takımlardan oyuncu alıyorlar tutunabilen tutunuyor. Amatörler olmasa profesyonel takımlar ne yapacak?” Amatörün Türkiye’de hiçbir değeri yok” dedi.
TÜRKİYE GENELİNE YAYMAK
2022 – 2023 sezonunu da değerlendiren Akdemir, “Bu sezon 2 oyuncumuzu Beşiktaş’a 2 oyuncumuzu Manisa FK’ya gönderdik. Şu ana Ege Bölgesi’nin hemen hemen her yerinde yetiştirdiğimiz oyuncularımız var bunu Türkiye geneline yaymak istiyoruz. Hayalimiz bu sezon Türkiye’de derece yapmaktı son 8 takım arasına kaldık. A takımda ise bütçeli takımlara karşı kendi öz kaynaklarımızla 17 yaş ortalaması ile mücadele ettik. Geldiğimiz bu noktaya alt yapımız ile geldik burada bir hikaye yazılıyor. Doğru adımlar atarak kendimizden emin bir şekilde ilerliyoruz. Gelecek sezonda hem derece elde etmeyi hem de oyuncu yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi