Basketbol antrenörü Ergin Ataman kimdir, kaç yaşında? Ergin Ataman hangi takımları çalıştırdı?

Sıra dışı yorumları ve çarpıcı tespitleriyle dikkatleri üzerine çeken Ergin Ataman, birçok kişinin araştırdığı bir isim haline geldi. Peki, Ergin Ataman kimdir, kaç yaşında? Ergin Ataman hangi takımları çalıştırdı? Ergin Ataman'ın hayatı ve biyografisi merak ediliyor!

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2024 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2024 11:41

Basketbol dünyasının dikkat çeken isimlerinden biri olan Ergin Ataman, EuroLeague takımlarından Panathinaikos'un baş antrenörü olarak biliniyor. Sosyal medya kullanıcıları arasında merak konusu olan Ataman'ın hayatı ve kariyeri hakkında bilgi arayışları artıyor. Peki, Ergin Ataman kimdir, kaç yaşında? Ergin Ataman hangi takımları çalıştırdı? Basketbol antrenörü Ergin Ataman'ın yaşamı, kariyeri ve kökeniyle ilgili detaylar merak ediliyor.

ERGİN ATAMAN KİMDİR?

Ergin Ataman, İstanbul'da 7 Ocak 1966'da doğdu ve eğitim hayatına İtalyan Lisesi'nde başladı. İlerleyen yıllarda İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Basketbol kariyerine 1978'de Eczacıbaşı takımında oyuncu olarak adım attı ve ardından Yeşilyurt takımında da oynadı. Oyunculuk kariyerini 1996'da noktaladı. 2002'de Montepaschi Siena ile FIBA Saporta Kupası'nı, 2012'de Beşiktaş ile EuroChallange'ı ve 2016'da Galatasaray ile EuroCup'ı kazandı. Ayrıca 2021 ve 2022'de Anadolu Efes ile EuroLeague şampiyonluğu yaşadı, bu başarı onu EuroLeague tarihinde bu unvanı elde eden ilk Türk antrenör yaptı ve 2021'de EuroLeague Yılın Koçu seçildi. Aynı zamanda Dušan Ivkovic ve Aíto García Reneses ile birlikte Avrupa'nın dört farklı kupasını kazanan üçüncü antrenör oldu.

ERGİN ATAMAN HANGİ TAKIMLARI ÇALIŞTIRDI?

Eczacıbaşı altyapısında başladığı antrenörlük kariyerine, daha sonra Efes Pilsen alt yapısında devam etti. Türkiye Basketbol Ligi'nde Türk Telekom, Pınar Karşıyaka ve Efes Pilsen gibi önemli takımlarda antrenörlük yaptı.

1997'de Türkiye millî basketbol takımında Ercüment Sunter'in yardımcısı olarak millî takım antrenörlüğünü üstlendi. Ardından 1998-99 sezonunda basketbol antrenörlüğü üzerine incelemeler yapmak üzere bir sene süreyle ABD'de Stanford Üniversitesi'nde bulundu.

Efes Pilsen ile 2000 yılında Avrupa Ligi'nde final-four oynamıştır. Ardından 2001-03 yılları arasında İtalya Basketbol Ligi'nde Montepaschi Siena'da antrenörlük yaptı ve bu takımla 2001-02 sezonunda Saporta Kupası'nda şampiyon oldu.

2006'da Ülkerspor'u çalıştırdığı dönemde özel hayatıyla magazin basınında yer alması nedeniyle takımı ile sezon içinde yollarını ayırdı. Bunun üzerine sezon ortasında tekrar İtalya Basketbol Ligi'nde çalışmaya başladı ve sezon sonuna kadar Climamio Bologna ile sözleşme imzaladı.

2007-08 sezonu başında Beşiktaş Cola Turka ile anlaştı ve bu dönemde play off yarı finali ve ULEB Cup'ta çeyrek final oynadı. Sezon sonunda ise görevinden ayrıldı.